Koszorúztunk Kuthy Lajos emléktáblájánál

Koszorúztunk Kuthy Lajos emléktáblájánál
2018. September 3.
Nem csak koszorúztak Kuthy Lajos emléktáblájánál, de ígéret is elhangzott: újabb adatokat fogunk megtudni az íróról.
/vlm/Image/Show/84/

Isten segedelmével 10 évvel ezelőtt állítottunk emléktáblát városunk szülötte Kuthy Lajos (1813 – 1864) emlékére.

Az emléktáblát a Határon Túli Emlékhelyekért Alapítvány Isaszeg, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság és a helyi Polgármesteri Hivatal állíttatta.

Most, ez a koszorúzási, megemlékezési ünnepség a PBMET megalakulásának 25. évfordulója alkalmából rendezett konferencia egyik eseménye volt: szombat délután emlékeztünk a 10 év előtti emléktábla avatásra.

A Kuthy tábla előtt a megemlékezés rövid ünnepségét Szilágyi Andrea muzeológus, PBMET-tag nyitotta meg, Kovács Rozália helytörténész ismertette röviden Kuthy Lajos életét és munkásságát. Kiemelte: „Mi, érmihályfalviak megemlékezünk Kuthy Lajosról, városunk szülöttéről, ápoljuk emlékét. Alkalmanként a városi könyvtárban gyűlünk össze megemlékezésre, koszorúzásra is sor kerül és a város honlapján is több alkalommal is cikkeztünk róla.”;

Révász Gizella, a Határon Túli Emlékhelyekért Alapítvány kuratóriumi elnöke helyezett el emlékkoszorút az emléktáblánál, az isaszegiek küldöttsége is jelen volt.

Gábor Éva tanítónő, tanácsos, a Helyi Tanács kulturális szakbizottság elnöke a Polgármesteri Hivatal részéről koszorúzott és Ráday Mihály szavait idézte a helytörténeti munkára utalva: “A múlékonyt akarjuk mulhatatlanná tenni, amit mi látunk ebből, s amit mindenki számára láttatni szeretnénk.”

Szalai Ilona és Kovács Rozália koszorúzott a PBMEBT tagsága részéről.

A koszorúzás után dr. Szabó József PBMET-tag megemlítette, hogy Diószegen áll még a Kuthy család elég romos állapotú családi háza. Úgy tudják, hogy az írónak az egyik testvére lakott ott, és még szóbeli emlékek is maradtak a családról. Megígérte, hogy lefényképezi a házat, s amire még emlékeznek a diószegiek, azt leírja és elküldi nekünk mihályfalviaknak, hogy minél több adatunk legyen róla.

Kovács Rozália