Közel 1300 “gyereke” van az általános iskolának

Közel 1300 “gyereke” van az általános iskolának
2014. September 15.
"Enyhíteni a rendszer zűrzavarán" - Ez a célja a városvezetésnek, hogy saját eszközeivel segítse a helyi tanügy mindennapjait, hangzott el a Zelk Zoltán Általános Iskola tanévnyitóján.
/vlm/Image/Show/84/
Az iskola főépületének udvarán zajlott a tanévnyitó

A Zelk Zoltán Általános Iskola tanévnyitó ünnepsége a középiskoláé után kezdődött, hogy akiket mindkettő érinti, eljussanak egyikről a másikra. A tanintézmény főépületének udvarán Csengeri Csongor igazgató köszöntötte a megjelent diákokat, szülőket, pedagógusokat, egyházi és városvezetőket. Beszédében először Jézus szavait idézte: “Engedjétek hozzám a gyermekeket”, majd ennek máig ható mondanivalóját elemezte. Köszönetet mondott a tanügy támogatásáért az önkormányzatnak, az egyházaknak, és nem utolsó sorban kollégáinak. Az igazgató felsorolta: az iskolának 985 diákja és 310 óvodása van; az előkészítő osztályt 115 gyerek kezdi meg (20 román nyelven); a 28 elemi osztályból egy kisegítő jellegű, 7 román nyelvű; a 21 gimnáziumi osztályból 5 román nyelvű; az iskola személyzetét 105 pedagógus (közülük 12 újonnan érkezett), 8 kisegítő és 20 nem oktatási alkalmazott alkotja.
Drugacs Alina aligazgatónő román nyelven mondott köszöntőt, majd néhány előkészítős kisdiák (Karászi Éva és Király Zsuzsa, illetve Belényesi Katalin és Gábor Éva tanítónők tanítványai) szavaltak.
Nyakó József polgármester felszólalásában kifejtette véleményét, miszerint “a tanügyben csak a bizonytalanság biztos”, saját eszközeikkel ezen a “zűrzavaron” igyekszik a városvezetés enyhíteni, támogatva a tehetséget, az ötleteket. Reményét fejezte ki, hogy a körülmények javulása, illetve a szülőföld szeretete előbb-utóbb felül kerekedik azon a tendencián, hogy egyre több gyerek kerül a nyolc osztály elvégzése után más városba, beleértve a határon túliakat is, erre mindenképp szükség lenne a helyi oktatás színvonalának emeléséhez. Felhívta a figyelmet: a pedagógusok ne hagyják magukat befolyásolni, az iskola ne váljon politikai színtérré.
A középiskolához hasonlóan az általánosban is elhangzott rendőrségi tájékoztató, ami után egyházi vezetők áldása következett, majd a diákok az osztályok felé vették az irányt, illetve sor került az utca túloldalán rendbe tett épület hivatalos avatójára.

Keresés