Közlemény az EMNP helyi szervezete megalakulásának első évfordulója alkalmából

Közlemény az EMNP helyi szervezete megalakulásának első évfordulója alkalmából
2013. January 31.
Az EMNP elnöke közleményt fogalmazott meg a párt helyi szervezetének megalakulása első évfordulója alkalmából. Ez olvasható az alábbiakban.
/vlm/Image/Show/84/

Az EMNP helyi elnöke a párt megalakulása első évfordulójának alkalmából a következő közleményt jutatta el hozzánk:

Közlemény

A Néppárt Érmihályfalvi Szervezetének egyéves fennállása alkalmából

Nemrég ünnepelte az egyéves fennállását az Néppárt érmihályfalvi szervezete. Mozgalmas év áll mögöttünk. Rövid pártszervezési időszak után, rögtön a megméretkezés következett. Ennek eredményeképpen Érmihályfalva történelmében először fordul elő, hogy a Tanácsban nem egy, hanem két frakció dolgozik. Lehet, hogy sokaknak szokatlan ez a helyzet, amely amúgy a demokratikus működés egyik alapvető biztosítéka.

Tevékenységünk túlmutat a helyi politikai életben való részvételen. Tagjaink már évek óta résztvevői Érmihályfalva közösségi életének, számos kulturális, tudományos, oktatási rendezvény fűződik a nevünkhöz. A közösségben végzett tevékenységünk egy része természetesen politikai jellegű, ilyenek az autonómával és nyelvhasználattal kapcsolatos fórumok, a képzések, csapatépítők, az országos vagy regionális szintű rendezvények.

A Tanácsban az ellenzék szerepét töltjük be. A város vezetése kicsiben a kormányzati munkához hasonlítható. A várost az vezeti, aki a választásokat megnyerte és tanácsi többsége van. Az ő felelőssége a választási programjának végrehajtása.

Az ellenzék az ellensúly, vagy kontrol szerepet tölti be. Neki van lehetősége kérdéseket feltenni, módjában áll véleményt megfogalmazni, módosításokat kérni. A tanácsi határozatokkal élen járni, nem az ellenzék feladata. Érmihályfalván az elmúlt félév hatvanegynéhány határozati javaslat több mint 90%-át a jegyző fogalmazta, nem valamelyik frakció. Hasonló a helyzet a választási programokkal. A „kormányprogram”; végrehajtását azokon lehet számon kérni, akik a pénzügyi források és az „apparátus”; fölött rendelkeznek. Ellenzéki feladatunkat ígéretünkhöz híven konstruktívan látjuk el, az többségi előterjesztések túlnyomó részét, mérlegelést követően támogattuk. Az általunk feltett kérdések, javaslatok számáról, intenzitásáról bárki meggyőződhet a nyilvános jegyzőkönyvek átböngészésével.

Időnként szócsatákba is keveredünk más színezetű kollégáinkkal. Önkritikát gyakorolva elmondhatom, hogy az időnkét vehemensre sikerülő hozzászólásokért 50%-ban hibásak vagyunk. A gyűléseken való kulturált viselkedés alapkövetelmény, még akkor is, ha ez moderálási kérdés is.

Amennyire természetes az, hogy a városvezetés teszi a dolgát, annyira természetes, hogy az ellenzék is teszi. Monitorizál, figyelemmel kísér. Ha betekintést kérünk a város dolgaiba, pénzügyeibe, az nem jelenti, hogy lopással vádolunk. Csak a dolgunkat tesszük, élni kívánunk jogunkkal és teljesíteni kívánjuk vállalásainkat. Bennünket is kérdeznek a lakosok, pl. az új alkalmazottakról, a város vagyonát képező ingatlanok, vagy ingóságok használatáról. Ahhoz, hogy válaszolhassunk nekünk is kérdeznünk kell. Erről a jogunkról nem mondhatunk le, ez közösségi érdek. A lakossággal való állandó párbeszéd érdekében tanácsosaink heti rendszerességgel tartanak fogadóórákat, hétfőtől csütörtökig délután 4 és 5 között.

A Néppárt szervezet elnökségében betöltött mandátumunk végére érve, ezúton is tisztújító közgyűlésre hívjuk minden tagunkat. Időpont: 2013. február 13. 19 óra. Helyszín: EMNT Iroda, Köztársaság u. 40.

Tisztelettel,

Dr. Szilágyi Ferenc

EMNP, Érmihályfalva

elnök

Keresés