Közlemény az influenzajárvány kapcsán

Közlemény az influenzajárvány kapcsán
2019. February 5.
A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság arra kéri a lakosságot, hogy továbbítsák minden ismerősüknek az alábbi üzenetet.
/vlm/Image/Show/84/
(Illusztráció)

Az influenza egy felső légúti vírusos fertőzés, amely terjedésének kedvez a téli időszak. Az influenza köhögésen, tüsszentésen keresztül, illetve a beteg által használt tárgyak (papírzsebkendő, edények) érintése által terjed. A tünetek hirtelen jelennek meg, és nemcsak az influenzára jellemzőek. Hirtelen keletkező láz, hidegrázás, kimerültség, szárazköhögés, izületi fájdalmak, fejfájás, étvágytalanság, berekedés jelzi a megbetegedést. Az influenzás megbetegedés veszélyes, halálhoz is vezethet. Abban az esetben, ha fennáll a fertőzöttség veszélye, mindenképp el kell menni orvoshoz!

Kerüljék a zsúfolt tereket, a betegekkel való érintkezést, a kórházi látogatást, ugyanakkor a krónikus betegekkel, várandósakkal, csecsemőkkel való kontaktust. Mindenképp használjanak papírzsebkendőt köhögéskor, tüsszentéskor takarják el szájukat. Mossanak kezet gyakran és alaposan. Fogyasszanak sok gyümölcsöt és zöldséget, vigyenek be minél több C-vitamint szervezetükbe, emellett figyeljenek az elegendő hidratálásra, igyanak minél több meleg teát, vizet. Öltözzenek az időjárásnak megfelelően. Takarítsanak, szellőztessenek gyakran otthonaikban. Ha influenzásak, de nincsenek különösebb veszélyben, otthoni kezelésre kerül sor. Ebben az esetben valóban tartsák be a szakemberek utasításait, és minél többet pihenjenek!

Nagyon fontos, hogy ne gyógyszertárban összevásárolt, recept nélküli gyógyszerekkel próbálják meg kezelni magukat, egyedül, hanem forduljanak orvoshoz! Antibiotikum szedése influenzás megbetegedésre nem jó, súlyos következményekhez vezethet.

A védőoltás a legbiztosabb módja az influenzás megbetegedés elkerülésének. Ezt az oltást minden évben újra kérni kell, mivel a vírus folyamatosan változásokon megy keresztül. Az oltást csak orvosi felügyelet alatt lehet beadni! Bár a védőoltás mindenki számára erősen ajánlott, bizonyos esetekben kifejezetten elengedhetetlen: az egészségügyben dolgozók, a 65 évnél idősebbek, túlsúlyos személyek, krónikus betegségben szenvedők, várandósak, a 6 hónapnál idősebb csecsemők esetében.

(Bihari Napló)