Közös gyertyagyújtás

Közös gyertyagyújtás
2015. December 14.
A székelyhídi és a margittai esperességhez tartozó római katolikus fiatalok együtt imádkoztak szombaton Érmihályfalván.
/vlm/Image/Show/84/
Meggyújtották az adventi koszorú harmadik gyertyáját

Hűvös, szeles időben mintegy 70 fiatal gyűlt össze szombat délben az érmihályfalvi római katolikus templomban: a székelyhídi és a margittai esperesi kerület közös adventi gyertyagyújtására érkeztek. A magyarul és szlovákul zajlott ifjúsági szentmise elején Bogdán István helyi plébános köszöntötte az Érsemjénből, Szentjobbról, Érkeserűből, Micskéről, Fegyvernekről, Margittáról, Szalacsról, Cserpatak-Baromlakáról érkezett vendégeket, majd egy kislány meggyújtotta a harmadik gyertyát az adventi koszorún.
Prédikációját Ozsváth József székelyhídi plébános az öröm, az ünnep és a találkozás fogalmai köré szőtte, figyelmeztetve a fiatalokat: ne zárkózzanak a virtuális vilàgba, örüljenek a személyes találkozásoknak, ismerjék fel egymàsban Jézust, hogy minden nap öröm és ünnep lehessen.
Husztig Róbert helyi káplán szlovákul mondott (a nyelvet nem ismerőknek is érzékelhetően) fiatalos, lendületes beszédet.
A szentáldozás mellet a fiatalok úgynevezett szimbólum-felajánlást is tettek: üvegdarabok az összetört álmokat, egy marék szalma a törékenységet, az égő gyertya az örökké égő szeretetet, a fenyőág az örök életbe vetett reményt, egy autóvolán a jó irányt, egy élő bárány pedig az alázatosságot jelképezve került az oltár elé. A szentmise végén Májernyik Mihály margittai esperes-plébános mondott köszönetet a résztvevőknek és a házigazdáknak, utóbbiak a fiatalokat és az őket elkísérő plébánosokat egyaránt terítezt asztalhoz várták.
(BN)