Lakossági fórum a városfejlesztési projektekről

Lakossági fórum a városfejlesztési projektekről
2020. January 20.
Lakossági fórum helyszíne volt pénteken este az érmihályfalvi Gödör rendezvényház. Ezen egyebek mellett a folyamatban lévő pályázatokról is szó esett.
/vlm/Image/Show/84/
Érmihályfalva polgármesteri hivatalának vezetői és apparátusa január 17.-én, pénteken 18 órától lakossági fórumra várta a Gödör rendezvényházba a város lakóit, hogy beszámoljanak a terveikről és a hosszabb távú elképzeléseikről. Nem meglepő módon azok, akik különböző formákban bírálatokat szoktak megfogalmazni, most sem jelentek meg, hogy szemtől szembe fogalmazzák meg kérdéseiket, hogy hiteles forrásból informálódjanak. Az érdeklődés egyébként sem volt túl nagy, a megjelenteket Nyakó József polgármester köszöntötte, felelevenítve, hogy a tavalyi esztendő legfontosabb helyi eseményeiről beszámoltak a decemberben megjelentettet helyi lapban, melyet 2600 példányban juttattak el a lakosokhoz (s melyekről a maguk idejében mi is beszámoltunk).
Azóta történt újdonságokat is tudatott. Például, hogy a kulturális központtá váló Gizella malom igen hányatott projektjében kedvező lépés történt, a beruházást bonyolító Országos Befektetési Ügynökség (CNI) kiírta a közbeszerzési eljárást, és már jelentkező is van végrehajtásra. Az idei Nyíló Akác Napok megrendezésére is nyertek 25 ezer eurót, a Közösségi Fejlesztési Egyesület pedig (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – ADI), melynek a város is tagja,15 millió lejt a vízszolgáltatás minőségének javítására. A szemétgazdálkodás régóta húzódó ügyében is úgy tűnik, hogy megtalálták a szolgáltatót a megyei illetékesek, illetve a csatornázás folytatására is folyósítják a leszerződött pénzeket. A csatornahálózat kihasználtságával kapcsolatban a polgármester elmondta: bár az EU sok pénzt költ arra, hogy segítse Romániában a csatornázás fejlesztését, ez a projekt országosan sem váltja be a hozzá fűzött reményeket (mint arról többször írtunk, akik csatlakozhatnának már a folyamatosan bővülő helyi hálózathoz, azok közül is kevesen teszik meg). Mindezeket követően tértek rá annak a projektnek a részletes ismertetésére, mely a legjelentősebbnek mondható a többi között.
Erről is írtunk már lapunkban, s az úthálózat modernizálását célozza. Utóbbi révén közel 8 kilométernyi utcát lehet leaszfaltozni a kiegészítő munkálatok elvégzésével együtt, ezt a helyi közszállítási szolgáltatás létrehozásával lehet elérni. Utóbbi azt jelenti, hogy 3, energiatakarékos autóbuszt állítanak majd szolgálatba, melyek a város különböző pontjai között közlekedve szolgálnák ki a lakosokat (az iskolába igyekvő diákokat, a munkába igyekvő felnőtteket, stb.), de mint említettük, ez csupán az utcák modernizálásához vezető út, erre ebben a formában lehetett pályázni. Természetesen olyan utcákról van szó, melyek nincsenek benne más pályázatokban, illetve ebbe a beruházásba beletartozik még 21 km bicikliút is. A beruházás értéke 25.265.772 lej, az önrész 2.851.219 lej, az önkormányzat az ügyintéző. Hogy mely 14 utcán fog vezetni a buszok útvonala, hol lesz a 12 megálló, hol tervezik a forgalom egyirányúsítását, egy kivetített térképen “kúszó” vonal segítségével lehetett nyomon követni. Kérdésre válaszolva elhangzott: a víz-és csatornázási munkákat természetesen mindenütt elvégzik az útjavítások előtt. Ugyancsak elhangzott adat: a városban a 3900 háztartásra 2400 személyautó jut, indokolt tehát “A széndioxid kibocsátásának csökkentése Érmihályfalván” című projekt végrehajtása ebből a szempontból is.
A beruházásokkal kapcsolatban általában jegyezte meg Karsai Attila alpolgármester, hogy a város úgy zárta a tavalyi évet, hogy minden kivitelezővel szemben rendezték számláikat.
A hozzászólások rendjén Kovács Zoltán, a református egyházközség főgondnoka egy szinte mindenkit érintő témát említett: a szemét temetőkből történő elhordását. Mint kifejtette: a hozzátartozók a rengeteg műanyag-koszorúval tetemes mennyiségű szemetet termelnek, s bár az egyház “nem akar szembe menni az emberekkel”, de ezt a helyzetet kezelni kell. Nyakó József polgármester válaszában emlékeztetett, hogy a temetők az egyházak kezelésében vannak, különböző díjakat is beszednek, a gond megoldása is rájuk hárul, de a város nem zárkózik el attól, hogy betársuljon az egyébként valós probléma megoldásába.
Zárszavában a polgármester még hangsúlyozta: a város folyamatban lévő projektjei méltóak ahhoz, hogy idén ünneplik a település első írásos említésének 750. évfordulóját.
A lakossági fórumot ugyanazon a helyszínen egy másik rendezvény követte: arra emlékeztek, hogy 30 éve alakult meg a helyi RMDSZ-szervezet. Ennek részleteire külön kitérünk.
(Bihari Napló)

Keresés