Lakossági fórum – két áramszünet között

Lakossági fórum – két áramszünet között
2012. November 30.
Az áramkimaradás, és az ennek következtében kevés érdeklődő ellenére megtartották csütörtök délután a negyedévi lakossági fórumot a kultúrház kistermében.
/vlm/Image/Show/84/
Lakossági fórum - áramszünet után, és előtt
A város egy részében egész nap kisebb-nagyobb áramszünetek borzolták a lakosok kedélyeit csütörtökön, ebbe a körzetbe tartozott a kultúrház is, melynek kistermébe hirdették meg a soros lakossági fórumot. A megadott időpontban éppen világítottak a villanyégők, azonban alig néhányan gondolták úgy, hogy az adott körülmények között megjelennek az eseményen. Végül mintegy 30-an foglaltak helyet, ám a tanácsosokon, az RMDSZ választmányához tartozókon és a Polgármesteri Hivatal alkalmazottain, részlegvezetőin kívül alig féltucatnyian képviselték a “kívülálló” lakosságot.
Ennek ellenére Nyakó József polgármester és Karsai Attila alpolgármester tartottak rövid beszámolókat, mondván: azoknak – ígéretükhöz híven – negyedévente el kell hangzani.
Nyakó Jószef azzal kezdte, hogy a városnak 1.700.00 lej adóssága van még, elsődleges cél pillanatnyilag a szennyvíztisztító befejezése és üzembe állítása. A helységrendezésre sok tervük van, és szerinte szakembereik is vannak azok megvalósításához. Már most készülnek a következő – 2014 és 2020 közötti – fejlesztési időszakban megjelenő pályázati lehetőségek kihasználására. Megkötötték a szerződést azzal a céggel, mely napenergia hasznosító telepet fog létesíteni a város határában. Földügyekben továbbra is sok a “gubanc” – a gondok csak akkor oldódhatnak meg véglegesen, ha az elöljáróság “megteszi azt a bátor lépést, ami ellenben eget és földet is meg fog rengetni” – fogalmazott a polgármester. Ez azt jelenti, hogy tiltakoznak ellene azok, akiket majd kellemetlenül érintene (és ilyenek sincsenek kevesen), ugyanakkor elégedetlenek azok, akiket a jelenlegi állapot méltánytalanul érint. Az ivóvizet szolgáltató részleg saját költségvetéssel dolgozik, forgalma ÁFÁ-s (TVA-s) lett, ami azt jelenti, hogy ennek arányában emelkedni fog a víz köbméterenkénti ára.
Karsai Attila is a város adósságainak helyzetével kezdte beszédét, sorolva, hogy a mindenféle büntetőkamatokkal együtt az elmúlt alig fél évben 3 millió lejt törlesztettek. Ennyi pénzből már bizony látványos megvalósításokat lehetett volna kivitelezni – például utcákat leaszfaltozni -, főleg, hogy nyakunkon a parlamenti választás, ám az “örökölt” adósságot kellett belőle faragni, mondta. A bevételeket illetően ismertette, hogy a magánszemélyek 45,4%-ban, a cégek 60,2%-ban tettek eleget adóbefizetési kötelezettségeiknek, ami igen alacsony mutató, nem könnyíti meg a városvezetők dolgát. Adóemelés – azon kívül, amire törvényes kötelezettség van – 2010-ben volt legutóbb, és most sem terveznek ilyet, egyedül a bélyegilleték értéke fog várhatóan emelkedni.
A 18 órakor kezdődött gyűlés 18,40-kor ismét áramkimaradás miatt meg is szakadt, de az elöljárók ígérete szerint – nem várva meg az újabb negyedévet – januárban bepótolják.

Keresés