Magyar útlevelet is lehet igényelni a konzuli napokon

Magyar útlevelet is lehet igényelni a konzuli napokon
2013. May 31.
A kolozsvári főkonzulátus tájékoztatása szerint a jövőben a főkonzulátus mellett a konzuli napokon is lehet magyar útlevelet igényelni. Legközelebb, június 6-án Érmihályfalván lesz kihelyezett konzuli nap.
/vlm/Image/Show/84/
(Illusztráció: kronika.ro)

A kolozsvári főkonzulátus tájékoztatása szerint a jövőben a főkonzulátus mellett az EMNT irodáiban (Demokrácia Központok) sorra kerülő konzuli napokon is lehet magyar útlevelet igényelni.

„Megpróbálunk azokon segíteni, akik szociálisan, vagy egészségügyileg olyan helyzetben vannak, hogy nem tudnak Kolozsvárra utazni, és mégis magyar útlevelet szeretnének igényelni”; – nyilatkozta Fodor Tamás, Magyarország kolozsvári konzulja. A konzul azt is elmondta, hogy megpróbálnak egy hónapban legalább egyszer minden megyeközpontba eljutni, terveik szerint pedig a későbbiekben nemcsak a megyeszékhelyeken, de a községekben is leadhatók lennének az igénylések.

Útlevelet csak azok a személyek kérelmezhetnek, akik már letették a magyar állampolgársági esküt. Az útlevélkérelem benyújtásakor be kell mutatni az eredeti honosítási okiratot + másolatot, a lakcímkártyát (amennyiben már megkapták) és mindenkinél legyen érvényes személyazonosító igazolvány.

Az útlevél érvényességi ideje: 6 éves életkor betöltéséig 3 év, 6–18 éves életkor között 5 év, 18–70 éves életkor között 5 év, illetve kérelemre 10 év, 70 éven felüliek esetében 10 év.

Azok a hölgyek, akik az eskütétel után kötnek házasságot és felveszik férjük nevét, először a házasságot kell anyakönyveztessék és a személyi nyilvántartó rendszerbe kell kérjék nevük módosítását is. Útlevelet csak ezután igényelhetnek.

Fizetendő díjak:18–70 évesek részére 10 éves útlevél: 69 EUR, 5 éves útlevél 46 EUR, 18 év alattiak és 70 év felettiek részére 29 EUR, (az összegek tartalmazzák a 20 EUR konzuli díjat is). Lehetőség szerint minden kérelmező pontos összeggel jelenjen meg.

Kiskorú személyek esetében: mindkét szülő jelenléte szükséges, valamint a gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonata. Amennyiben az egyik szülő nem tud megjelenni csatolni kell a személyesen megjelenni nem tudó szülőnek a közjegyző, (vagy a gyámhatóság) előtt tett, az útlevél kiadásához hozzájáruló nyilatkozatát vagy a szülői felügyelet megszűnését igazoló okiratot (ha ezek idegen nyelven készültek, akkor magyar nyelvű fordítással együtt). 12 éves kor alatt a gyermek megjelenése nem kötelező, de egy igazolványképet hozzanak a szülők

A konzulátus tájékoztatása szerint az elkészült útlevél 4-5 hét múlva érkezik meg a főkonzulátusra, így a következő konzuli napon át is tudják nyújtani azt az igénylőknek.

Legközelebb, június 6-án, Érmihályfalván – az iroda címe Köztársaság (Republicii) utca 40. szám, telefon 0259-355-552 – lesz kihelyezett konzuli nap. A főkonzulátus munkatársai 11 – 16 óra között állnak az érdeklődők rendelkezésére: honosítási kérelmeket vesznek át, anyakönyvi kivonatokat bocsátanak ki, továbbá első alkalommal lesz lehetőség a magyar útlevelek igénylésére. A nagy érdeklődésre való tekintettel csak előjegyzés alapján van lehetőség útlevelet igényelni.

(forrás: EMNT Sajtóiroda)

Keresés