Maradnak-e a tévéadók? Kiderül január 1-én

Maradnak-e a tévéadók? Kiderül január 1-én
2014. December 15.
Magyarországon kívül Romániából is kivonul az RTL csoport. Egyes hírek szerint ez azt eredményezi, hogy nálunk sem lesznek foghatóak az adóik. Annak jártunk utána, valóban így van-e. (erdon.ro)
/vlm/Image/Show/84/
Január elsején megtudjuk, ki marad, ki megy

A német-luxemburgi RTL csoport lemondott a Romániában engedélyezett hét tévécsatornájának licenszéről is, ezeket is Luxemburgba költözteti. Mint ismeretes, előzőleg Magyarország esetében döntött úgy, hogy elviszi onnan licenszeit. Romániai hírügynökségi kommentárok szerint e döntés mögött a magyarországi reklámadó bevezetése áll. A csoport később azt is tudatta: januártól a Romániáan bejegyzett hét csatorna licenszét is Luxemburgba viszik el.

Az RTL 2003-ban lépett be a romániai piacra, mivel más uniós tagállamokhoz képest megérte itt bejegyeztetéseket eszközölni, ugyanis nem kell műsorszórási díjat fizetni. Tavalyelőtt aztán a bukaresti médiahatóság kilenc évre meg is hosszabbította az engedélyeket, de most ezekről is lemond december 1-jétől a csoport. Mindennek nyomán máris olyan hírek láttak napvilágot, hogy Romániában ezzel elérhetetlenné válik a nézők számára az RTL+, az RTL II, a Cool TV, a Film+, a Film+2, és a Sorozat+. Marad viszont elvileg itt és Magyarországon is maga az RTL Klub tévéadó.
Megkerestük az ügyben a román audiovizuális médiafelügyelet (CNA) tagját, Turos Lórándot. Ő elmondta: két külön ügyről van szó. A licenszek két országból való elköltöztetésének ugyanis semmi köze a szolgáltatók műsorrácsaiban megtalálható programokhoz. Az EU egyik direktívája elő is írja a határok nélküli műsorsugárzás jogát. Tehát elvileg mindegy, hogy Luxemburgban, vagy Romániában van-e bejegyezve valami, hogy hol van a licensz, ez nem érinti azt, hogy a tévéadók láthatóak-e a nézők számára. A legvalószínűbb, hogy az RTL Klub maga mind Magyarországon, mind Romániában továbbra is vételezhető lesz. Ami a csoport többi adóját illeti, amelyek eddig Romániában voltak bejegyezve, azoknak sem kellene eltűnniük a licensz átvitele miatt a romániai szolgáltatók műsorrácsából. Pontosat azonban január 1-je után tudunk majd arról, hogy miben maradtak a szolgáltatókkal – mégpedig úgy, hogy egyszerűen bekapcsoljuk a tévét.

(forrás: erdon.ro – Szeghalmi Örs)

Keresés