Március közepétől autóilleték-rendszert vezetnek be

Március közepétől autóilleték-rendszert vezetnek be
2013. March 3.
Március 15-én lép érvénybe az új autóilleték-rendszerre vonatkozó kormányrendelet, ami megkönnyíti a régi, több mint tíz éves autók vásárlását, de hátráltatja a hazai autópark megújítását. (BN)
/vlm/Image/Show/84/
(Illusztráció)

A rendelet értelmében a non euró, az euró 1. és euró 2. járművek után – azaz a mintegy 10–15 éves gépjárművek után – az első forgalomba íráskor vagy az első eladáskor sokkal kevesebb illetéket kell majd fizetni, mint most. Ez az érték 90 százalékkal csökkenni fog.

Az autógyártók szerint ez az intézkedés hátráltatja az autópark felújítását, ugyanakkor hátrányosan érinti az euró 3, euro 4. típusú autók forgalmazását, melyek esetében az illeték 10–15 százalékkal nőni fog. Ez oda vezet, hogy több illetéket kell utánuk fizetni az új járművek után, mint a non euró az euró 1. és euró 2. autók után, noha előbbiek kevésbé környezetszennyezőek.

A rendelet értelmében a dízel fogyasztású autók magasabb illetéket fizetnek majd, mint a benzines járművek; 7–8 éves kocsik esetében a különbség elérheti akár az 50 százalékot is, de minél újabb egy jármű, annál inkább csökken ez a különbség.

A környezetvédelmi illetéket nem kell befizetni a kereskedelmi gépjárművek után, de ugyanúgy kell fizetni utánuk az első forgalomba írási illetéket. Mivel azonban ez utóbbi illetéket a hengerűrtartalom alapján számítják ki, és mivel a kereskedelmi járműveknél nagyobb ez az űrtartalom, így értelemszerűen a forgalomba írási illeték is nagyobb. További hátrány, hogy a kereskedelmi járművek nem vehetnek részt a roncsautó programban.

Azok a gépjárműtulajdonosok, akik már kifizették az első forgalomba írási illetéket, nem kell befizessék a környezetvédelmi illetéket, viszont azok, akik még nem fizették be az említett díjat, azok ki kell fizessék a környezetvédelmi illetéket az első eladáskor. Ugyanakkor akik visszakapták a már befizetett első forgalomba írási illetéket, ki kell fizessék a környezetvédelmi illetéket. A hibridautók és az euró 6. járművek után nem kell illetéket fizetni.

Példák:

Autótípus Első forgalomba írási illeték (euró) Környezetvédelmi illeték (euró)

Dacia Duster (dízel, új, euró 5) 329 453

Dacia Duster (benzines új, euró 5) 164 119

Logan Sandero (dízel, új, euró 5) 59 66

Logan Sandero (benzines, új, euró 5) 150 50

VW Golf (dízel, euró 3, 2002) 1.683 1.268

VW Golf (benzines, euró 3, 2002) 628 898

VW Passat (dízel, euró 4, 2007) 1.388 1.457

Március 15-én lép érvénybe az új autóilleték-rendszerre vonatkozó kormányrendelet.

(BN)

Keresés