Második alkalommal szerveztek nemzetközi tájfutó versenyt Érmihályfalva határában

Második alkalommal szerveztek nemzetközi tájfutó versenyt Érmihályfalva határában
2023. July 17.
tajfutas borito

Július 15-én szombaton, az Orientare Madarász Sport Klub szervezésében, a XIII. Bihari Tájfutó Fesztivál részeként érkeztek tájfutók Érmihályfalvára hogy teljesítsék a szervezők által kijelölt pályákat. Minden korosztály képviselte magát, 10 évesektől a +75 évesekig, 16 korcsoportra bontva külön a nőknek és külön a férfiaknak. Természetesen a pályák hossza és nehézségi fokozata úgy lett kialakítva, hogy megfeleljenek a futók korának, felkészültségének és fizikai teherbírásának, például a 10 évesek 1,5 míg a 21 évesek 9 kilométeres útvonalat kellett teljesítsenek. Barkász Dániel, a verseny egyik főszervezője elmondta, második alkalommal érkeztek Érmihályfalvára, mert itt egyedi terepviszonyokat találtak, amely tökéletesen megfelel a tájékozódási futás követelményeinek, lankás, homokdűnés, erdős részek váltogatják egymást. Mintegy 180 versenyző vett részt a versenyen, Magyarországról többek között Kalocsáról, Nyíregyházáról, és Sopronból érkeztek futók, több Romániai klub is képviselve volt, egy házaspár pedig Norvégiából érkezett. A versenyzők közül Enyedi András kolozsvári versenyző érkezett elsőként a célba. Az utolsó futó beérkezése után lehet  megállapítani a kategóriánkénti győztest, miután mindenki időeredménye kiértékelésre kerül az elektronikus nyílvánartó szerint, csak akkor érvényes a futó eredménye, ha minden ellenőrző pontnál bejelentkezett.

A szombat déli rajtnál, majd pedig a díjátadáson Karsai Attila alpolgármester is részt vett, sajnos az első, tavalyi versenyre nem tudott kilátogatni de most örömmel fogadta el a szervezők meghívását. Köszöntőjében kiemelte, hogy egy újabb sportág megjelenésének vagyunk tanúi a településünkön, amely tovább színesíti a helyi sportélet palettáját. A tájékozódási futás nem csak fizikailag hanem szellemileg is  próbára teszi a versenyzőket, folyamatos koncentrációt követel. Ugyanakkor látható, nagyon jó közösségformáló ereje is van, miközben a sportolók a pályán teljesítik a távot, addig a hozzátartozók az erdő szélén piknikeznek, beszélgetnek, baráti, családias hangulatot adva a versenynek. Elképzelhető, a szervezőkkel való egyeztetés után ezt a versenyt a Nyíló Akác Napok rendezvényei közzé tudjuk sorolni, amikor az akácerdő illatával is rabul ejti az ide látogatókat. Remélhetőleg a településünkön is lesznek akik kedvet kapnak, hogy kipróbálják ezt a sportot, zárta gondolatait az elöljáró.

 A három napos rendezvénysorozat első része a ,,Madarász Kupa” éjszakai rövid táv, péntek este zajlott Hegyközszentmiklóson, a második nap ,,C.S.O. Madarász”-rövidített normáltávot Érmihályfalván szervezték szombaton, míg vasárnap a ,,Barátság Kupa” két fős csapatversenyt Hegyközszentmiklós és Szentjobb között rendezték meg.

Balázs József Attila