Második mondókaverseny óvodásoknak

Második mondókaverseny óvodásoknak
2016. April 18.
A második megyei szintű mondókaversenyt tartották meg óvodásoknak szombaton Érmihályfalván. Közel ötven gyerek mondott hosszabb-rövidebb mondókákat, akiket számos ajándékkal jutalmazott a zsűri.
/vlm/Image/Show/84/

Összesen 48 ovist írattak fel óvónőik a szombaton Érmihályfalván megtartott második, Csigabiga gyere ki című mondókaversenyre. Tavaly Margittán volt az első, annak sikerét látva kerülhetett sor a másodikra, mondta el bevezetőjében Sălăjan Emőke óvónő, aki a helyiek mellett Margittáról, Tótiból, Székelyhídról, Szalacsról, Nagyváradról, Érsemjénből, Albisról érkezett kolléganőket, gyerekeket és szülőket köszönthetett.
A főszervező a mondókák fontosságát abban határozta meg, hogy az apróságok azokból szerzik első ismereteiket. Ezek az “alkotások” dédszüleink örökségei, ezért is fontos tanítani, továbbadni őket, tette hozzá, majd bemutatta a zsűrit: dr.Pető Csilla tanfelügyelőt, a helyiek részéről Nagy Éva tanárnőt, Felvinczi József tanítót és Csengeri Csongor iskolaigazgatót, továbbá Érmihályfalva testvérvárosainak képviseletében Nagy Jánosné (Hajdúnánás) és Tóth Ilona (Balmazújváros) óvónőket.
Miután Sălăjan Emőke befejezte “mondókáját”, kezdődhetett a verseny, melynek lébonyolításában kolléganői, Jakó Jolán és Rák Gyöngyi voltak segítségére. Ők fogadták a kicsit bizonytalan vagy megilletődött leánykákat és legényeket a színpadon, bátorították őket a mikrofonhoz, majd átadták nekik a mindenkinek járó ajándékot. A gyerekek pedig temperamentumuk szerint mondták el a hosszabb-rövidebb mondókákat, köztük tréfásakat, tanító tartalmúakat, vagy akár nyelvtörőnek is beillőket. Nem hiányoztak például azok a “klasszikusok” sem, melyek a kemencébe bújt kis Bencéről, vagy az egyszer volt kender szakállú emberről szóltak.
Míg a zsűri a lehetetlennek tűnő rangsorolással volt elfoglalva, helyi néptáncos gyerekek szórakoztatták az egybegyűlteket. Végül aztán valóságos díjeső esett: 22 különdíjat adtak ki, melyek közül 10-et Margitta, ötöt-ötöt a helyi önkormányzat és a Zelk Zoltán Általános Iskola, egyet-egyet pedig az említett testvérvárosok ajánlották fel.
Ezeken felül 3-3 első, második és harmadik helyezett is volt, de végül minden versenyzőt színpadra hívtak, hogy csoportképek készülhessenek, ezzel a lehetőséggel derekasan éltek is a gyerekekre joggal büszke felnőttek. Jövőre újra lesz mondókaverseny, a helyszín egyelőre nem pontosított.
Első helyezettek: Guba Amira (Székelyhíd), Benke Dorka (Szalacs), Ciarnau Larissa (Érmihályfalva);
Második helyezettek: Tóth Evelin (Tóti), Czeglédi Jázmin (Nagyvárad, 52-es óvoda), Lunczer Dániel (Érmihályfalva);
Harmadik helyezettek: Balazsi Kevin (Érsemjén), Bakai Boróka (Érmihályfalva), Sárkány Regina (Albis).
(erdon.ro)

Keresés