Meg kell teremteni a Partium fogalmának tudományos alapjait

Meg kell teremteni a Partium fogalmának tudományos alapjait
2015. May 16.
A Partium ismeretét be kell vinni a köztudatba és ennek meg kell vetni tudományos alapjait - talán ez lehetne a szombaton kora délután tartott könyvbemutató összegzése.
/vlm/Image/Show/84/
A fal mellett Zakota Zoltán, szemben dr.Szilágyi Ferenc

A könyvtár galériájában tartott könyvbemutatón dr.Szilágyi Ferenc, a PKE docense – mint házigazda és mint a bemutatott kötet(ek) társszerzője – köszöntötte a hallgatóságot. Mint kifejtette: valójában nem is egy könyv, hanem több év munkájának eredményét tárja az érdeklődők elé, melyet mintegy másfél évtizedes kutatómunka előzött meg, amikor a Partiumot, mint régiót “térképezte fel” a szó szoros és átvitt értelmében is. Szerinte erre azért van szükség, mert a Székelyfölddel ellentétben, a Partium kevéssé él a köztudatban, mint térség, lakóiban nincs a székelyekéhez hasonló identitástudat, és általában: a Partium megismertetéséhez nincsenek is meg a tudományos alapok. Utóbbiakat kell pótolni, ezt szolgálják a tudományos igényességgel összeállított kötetek, melyek a legváltozatosabb témákban közelítenek a kérdés felé. A kutatások természetesen tovább folytatódnak, és Magyarországról is egyre élénkebb az érdeklődés, amit – dr.Szilágyi Ferenc megfogalmazása szerint – “a mi győzelmünkként is értékelhetünk”. Hozzátette:vannak a témának olyan pontjai, melyekben a magyar és a román szakemberek azonos nézeteken vannak.

A szóban forgó eseményen a “Partium – Társadalom, területfejlesztés” című kötetet mutatták be, pontosabban ennek mintegy ürügyén a már említett, korábban a témához kapcsolódva megjelentetteket is. Jelen volt dr.Szilágyi Ferenc szerzőtársa, Zakota Zoltán közgazdász-informatikus is, aki Szatmáron született, jelenleg ő is a Partiumi Keresztény Egyetem dolgozik. Utóbbi a kötet(ek) megjelentetését övező munkáról, az adatgyűjtés nehézségeiről szólt.

Az esemény a résztvevők kötetlen beszélgetésével zárult és mint elhangzott, a kiadványok némelyike – melyekből még vannak rendelkezésre álló példányok – a könyvtárban marad.

Keresés