Megkezdődött a VI.Dióverő Szíp Napok – Beszámoló az első órákról, fotókkal

Megkezdődött a VI.Dióverő Szíp Napok – Beszámoló az első órákról, fotókkal
2012. October 6.
Kellemes kora őszi időben kezdődött meg ma reggel a VI.Dióverő Szíp Napok a strand területén, méhésztalálkozóval és terménybemutatóval. Beszámoló az első órákról, sok fotóval.
/vlm/Image/Show/84/
Terményekből összeállított "csendélet" köszöntötte az érkezőket

Az idei Dióverő Szíp Napok első programjaként az I.Érmelléki Méhésztalálkozó megnyitója volt meghirdetve. A résztvevők egy része – a messzebbről jöttek – már tegnap este megérkeztek. Mint Gyula Lehel főszervező elmondta: jöttek kiállítók a Bihar megyeiek mellett Temes, Arad, Kolozs, Szilágy, sőt, Vaslui megyéből is. A találkozó megszervezését azért tartotta fontosnak, mert a több száz kilométeres körzetet beleértve a régióban nincs hasonló, a méhészeknek sokat kell utazni ahhoz, hogy társaikkal kicseréljék tapasztalataikat, és egyáltalán nem mellékesen, hogy felszereléseket tudjanak vásárolni. Ezen a találkozón is lehetett – illetve lehet egészen a találkozó végéig, 17 óráig – vásárolni kaptárakat, pergetőket, védőruhákat, műlépet, facélia magot, mindenféle kiegészítőket – és természetesen mézet, mézeskalácsot is.
A találkozó keretében előadások hangzanak el (a részletes program ide kattintva olvasható), Bíró Károly méhészkedéssel kapcsolatos “A méhek csodálatos világa” című fotókiállítását lehet megtekinteni, átadják a korábban meghirdetett fotópályázat díjait, illetve a mézfelajánlásokat a Szent Frenec Alapítvány gálospetriben működő árvaházának.
A méhésztalálkozó megnyitóját – az előzetes programtól eltérően – egyben tartották meg a terménybemutatóéval. Nyakó József polgármester köszöntötte a megjelenteket, termelőket és érdeklődőket egyaránt. A város, illetve a Dióverő Szíp Napok szervezőinek szándéka, hogy az eseménnyel emléket állítsanak a valamikori nagy vásároknak, mondta. Hozzáfűzte: idén a város szűkös költségvetése miatt szerény a program, de reméli, hogy sokaknak így is kedvére lesz. Külön köszönetet mondott – később pedig oklevéllel is kifejezte ezt – a generációk óta a kertészkedéssel, gazdálkodással foglalkozó Nagy, Molnár és Borbély családoknak, akik most is külön standdal készültek, illetve Homonnai Attilának, aki ma reggel szüretelt szőlővel érkezett, és a helyszínen préselte ki azt. A bemutatón mindent lehetett látni, ami ezekben a hetekben a kertekből kikerül: zöldséget, gyümölcsöt, de a helyi pékségek jóvoltából házi-jellegű kenyeret és diós kalácsot is lehetett kóstolni. Külön standdal készült az egykori Arovit konzervgyár utóda, a Betarom, melynél ugyancsak lehetett kóstolni a termékeket. Mint elhangzott, a gyár egy kiállítást szándékszik berendezni, ezért várja azokat kölcsönbe az emléktárgyakat, fotókat, melyeket a lakosok őriznek az egykori Arovitról, az ott zajlott munkáról.
A Dióverő Szíp Napok teljes programja ide kattintva olvasható.