Megkezdődött az érettségi

Megkezdődött az érettségi
2014. June 10.
Kedden megkezdődött az érettségi, a román nyelv és irodalom szóbeli vizsgával. A vizsga átmenőjegye a 6-os, amit az írásbelin elért eredmények számtani átlaga képez.
/vlm/Image/Show/84/
A román nyelv és irodalom szóbelivel megkezdődött az idei érettségi. Az érmihályfalvi Mezőgazdasági Főgimnáziumban öt nappali és egy esti osztály végzősei vizsgáznak, összesen 106-an (az esti osztály 12 fős). Az iskola vizsgáztató alközpont, mely a székelyhídi Petőfi Sándor Líceumhoz tartozik.
A terembe a diákok csak a személyazonossági igazolványukat és egy írószert vihetnek be, személyes tárgyaikat – mobiltelefonjukat is – a termen kívül kell hagyniuk, ellenkező esetben kizárják őket a vizsgáról. Azokat is kizárják, akiket puskázáson vagy bármilyen csaláson érnek tetten, a szabályszegőknek ráadásul két alkalmat kell kihagyniuk, mire újból a vizsgabizottság elé állhatnak. A szóbeli vizsgákon minősítést kapnak a diákok, nem osztályzatot, az érettségi vizsga átmenőjegye a 6-os, amit az írásbelin elért eredmények számtani átlaga képez.
Az idei nyári érettségi a következő menetrend szerint zajlik:
– Június 10-12. – román szóbeli;
– Június 11-13. – anyanyelv szóbeli;
– Június 16-20. – digitális kompetencia;
– Június 23-27. – idegennyelv, szóbeli és írásbeli;
– Június 30. – román írásbeli;
– Július 1. – anyanyelv írásbeli;
– Július 2. – szaknak megfelelő kötelező tantárgy írásbeli (matematika a reálszakosoknak, történelem a humán szakosoknak);
– Július 4. – szaknak megfelelő választott tantárgy írásbeli (fizika, kémia, biológia és informatika, vagy földrajz, filozófia, logika, gazdaságtan, pszichológia vagy szociológia);
– Július 7. – az eredmények kifüggesztése 12 óráig, és az óvások fogadása 16 óráig;
– Július 11. – az óvások utáni végleges eredmények kifüggesztése.
Az idei érettségi második, őszi szakaszát augusztus 18. és 29 között tartják.