Megkezdődött az írásbeli érettségi

Megkezdődött az írásbeli érettségi
2018. June 25.
Az érmihályfalvi érettségizők Székelyhídon vizsgáznak.
/vlm/Image/Show/84/
(Illusztráció)

Hétfőn megkezdődtek az érettségi írásbeli vizsgái, amelyekre több mint 136 ezer végzős jelentkezett országszerte. Az oktatási minisztérium adatai szerint a 440 vizsgaközpontban összesen 136 871 tanulót várnak, közülük 118 856-an idén, 18 015-en pedig a korábbi években fejezték be tanulmányaikat.

Hétfőn román nyelv és irodalomból mérik fel a végzősök tudását, kedden anyanyelvből, szerdán a szaknak megfelelő kötelező, csütörtökön pedig a választott tantárgyból írásbeliznek.

Az érmihályfalvi Mezőgazdasági Főgimnáziumban végzettek a nagyváradi Ady Endre Líceumbeli központhoz tartozó székelyhídi, úgynevezett alközpontban vizsgáznak, 49-en – 36 idén és 13 korábban végzett.

Az eredményeket július 4-én 12 óráig teszik közzé a vizsgaközpontokban és a bacalaureat.edu.ro honlapon. Az óvásokat aznap 12 és 16 óra között fogadják. Ebben az esetben a dolgozatokat újrajavítják, és az új jegy lesz a végleges osztályzat, mert eltörölték azt az előírást, amely szerint a vizsgajegyen csak abban az esetben módosítanak, ha a két javítási bizottság jegye között fél pontnál nagyobb eltérés van. A végleges eredményeket július 9-én ismertetik.

Az írásbeli vizsgákon képes személyazonosító okmány felmutatásával lehet részt venni. A jelentkezőket 7 és 8.30 óra között engedik be a terembe, és három óra áll rendelkezésükre a tételek kidolgozására.Minden termet megfigyelő kamerákkal látnak el, a vizsgázóknak tilos kommunikálniuk egymás között, és segédeszközöket sem szabad a terembe vinniük, illetve használniuk. Azokat, akiknél ilyen tárgyat találnak, kizárják az érettségiről, és nem vehetnek részt a következő két vizsgaszesszión, és a korábban szerzett jegyeiket sem ismerik el. A sikeres vizsga feltétele a hatos átlag, illetve a legalább 5-ös jegy megszerzése minden vizsgatárgyból.