Megnyitó ünnepség: “A barátság helye”

Megnyitó ünnepség: “A barátság helye”
2017. May 19.
Az idei fesztivál hivatalos megnyitója is a már megszokott koreográfia szerint zajlott.
/vlm/Image/Show/84/

Pénteken délután 4 órakor kezdődött meg a XXV. Nyíló Akác Napok hivatalos megnyitója, amikor valójában már túl voltunk kilenc programon is. Az esemény a megszokott felvonulással kezdődött kaplonyi fúvósok zenéjének ritmusaira, melyben óvodások haladtak az élen, majd mazsorettek, modern és néptáncosok, hagyományőrző íjászok következtek.

A vonulás végeztével a Syluette menettánccsoport lépett színpadra egy koreográfiával, majd Nyakó József polgármester mondott ünnepi beszédet. Elsőként köszönetet mondott mindazoknak, akik révén a fesztivál eljuthatott a negyedszázados jubileumához, illetve annak a közel 150 személynek, akik idén szorgoskodnak a szervezésben. Hozzátette: idén 129 támogatója van a fesztiválnak, ami rekordnak számít az általuk nyújtott szponzorizálások tekintetében is. Ami pedig a valóban nyíló akácot illeti: a város körüli erdőkben mintegy 150 helyen vannak méhészek, a kaptárak száma 8000 körüli.

Tasó László miniszterelnökségi államtitkár (Nyíradony korábbi polgármestere) “a barátság helyének” nevezte Érmihályfalvát, mely 25 éve egy úttörő lépésre szánta el magát. Emlékeztetett, hogy voltak korábban EU-s törekvések az akác kiirtására, melyek meghiúsultak, ennek kapcsán megjegyezte: nem szabad hagyni, hogy mások átformálják közösségeinket.

A továbbiakban rövid beszédet mondott még Cseke Attila szenátor, Koroknay Imre balmazújvárosi alpolgármester, Bagdi Sándor nyírbélteki alpolgármester, dr.Csomor Ervin, Budapest XVI. kerületének alpolgármestere, Nyíri Béla nyírábrányi polgármester, Szögedi Anna tornaljai polgármester, Ráduly Antal a baróti városvezetés nevében, és Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke. Utóbbi, mint elmondta, Kolozsvárról érkezett, a FUEN (Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója) 62. kongresszusáról, mely résztvevőinek érmihályfalvi mézet vitt, ami így a kontinens minden sarkába eljut.

A beszédek után az úgynevezett színpadi kavalkád kezdődött, melyben előadócsoportok léptek színpadra: az Apró Lábak, a Show Dance, a Smoll Steps, a Fürge Lábak, a Forever Dance, a Nyíló Akác, a Fresh Dance, illetve lehetőséget kapott a bemutatkozásra a Zelk Zoltán Általános Iskola “Az Iskola hangja” elnevezésű versenyének idei győztese, Darabont Gréta is.

Keresés