Méltón ünnepelték a Magyar Kultúra Napját Érmihályfalván, a Gizella Művelődési Központban

Méltón ünnepelték a Magyar Kultúra Napját Érmihályfalván, a Gizella Művelődési Központban
2023. January 25.
borito

Január 22-én vasárnap 17 órai kezdettel a Gizella Művelődési Központban kezdődött az ünnepi műsor melynek keretein belül átadásra kerültek a Pódium Díjak, valamint a helyi RMDSZ által alapított Szépműves díj amely annak a pedagógusnak jár aki a nevelő munkát az osztálytermek falain kívül is magáénak érzi.

Boros Emőke tanárnő köszöntötte a megjelenteket, emlékeztetett, hogy kettős bicentenáriumot ünneplünk az idén, kétszáz éve született Petőfi Sándor, valamint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Magyar Himnusz szövegének megírását, ezután pedig vázolta az ünnepi program menetét, majd színpadra szólította Karsai Attila alpolgármestert tartsa meg ünnepi beszédét.

Az elöljáró beszédében örömét fejezte ki, hogy végre igazán méltó helyen ünnepelhetjük a Magyar Kultúra Napját, az RMDSZ vezetői által kezdeményezett beruházásnak köszönhetően, színvonalas helyszínt tud biztosítani az intézmény a város lakosságának, minden ünnepi alkalomra. (Idézetek következnek a beszédéből) ,, Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések szerte a magyar lakta településeken, alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és tovább adjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. A mi feladatunk egyértelmű kell legyen e tekintetben. Nevelni és átadni mindazt amit tanulni lehet, és megerősíteni fiataljainkban a magyar kultúra iránti érdeklődést. Ebben oroszlán szerepük van pedagógusainknak, történelmi egyházainknak és a szülőknek, hisz az erre való nevelés alapja az elsajátításnak. Köszönöm ezúton minden szereplőnek azt, hogy őrként vigyázza kultúránk épségét gyarapítja és tovább adja mindazt ami a tulajdonában van. Isten áldd meg a magyart!’’ Zárta ünnepi beszédét Karsai Attila alpolgármester.

Ezután Gábor Éva tanítónő a Kulturális Bizottság elnöke lépett a mikrofonhoz. Beszédében kiemelte, a magyar kultúra nem csak az ünnepnapok része, mindennapjainkat szövi át, kezdve a tiszteletteljes köszönéstől, az öltözködésen át, embertársaink iránti tiszteletre, együttérzésre, szülőföldjük iránti szeretetre nevel, sorolva mindazokat a tulajdonságokat ami mind nemzetünk kultúrájának ismérvei. ,,A mi himnuszunk más mint a többi nemzeté, mely már pusztán dallamával is mélyen megérint minket. Talán azért, mert e vers és dal valójában imádság.’’

Következett a Pódium Díjak átadása, amellyel az elmúlt pandémiás időszak alatt is tevékenykedő, fejlődő helyi kulturális csoportok munkáját ismerik el. Elsőként a Móka Színjátszó Csoport képviseletében a csoport vezetőjét Szabó Jánost szólították színpadra. Laudációjukból kiderült, hogy a járvány alatt is töretlenül dolgoztak, lehetőségeik szerint bemutatókat, előadásokat is tartottak. Színre vitték az Admirális című bohózatot, amellyel városunkat képviselték a vasvári és komlói nemzetközi színjátszó fesztiválokon. Egy éves késéssel ugyan, de egy több órás gálaműsorral ünnepelték meg fennállásuk 20. Évfordulóját ‚,Egyedül nem megy” címmel. A díjat Varga Róbert a helyi ,,Zelk Zoltán’’ Gimnázium igazgatója, tanácsos adta át Szabó Jánosnak.

A következő díjazott a Veres László Zsolt  Városi Kórus 2006-os megalakulását névadójának Veres László Zsoltnak, akkori református kántornak köszönheti. Megalakuláskor a kórus létszáma 25-30 között volt, mely az évek során folyamatosan változott. A jelenlegi kórus Darabont Alíz tanárnő-karvezető vezetésével valósítja meg egykori alapítója álmait. Ő több mint tíz éve áll a csoport élén. Az elmúlt időszakban számos rendezvényen képviselték városunkat a környező településeken. Itthon is büszkén öltik magukra a kórus szép ,,egyenruháját’’ legyen az városnap, vagy főtéri megemlékezés, ünnepség, bármilyen esemény ahol a népdal, az ének a kórusmuzsika, citera vagy tangóharmonika kíséretében feledhetetlen pillanatokat szereznek a hallgatóságuk számára. A díjat Rencz Gyöngyi és Török Erzsébet vette át Karsai Attila alpolgármestertől, a karvezetőnő helyett, aki sajnos nem tudott jelen lenni.

A harmadik díjazott a Silver Wings Egyesület amely Érmihályfalván huszonhárom, Érkörvélyesen tizenkét éve működő tánccsoportok idén ünneplik egyesületté válásuk tizedik évfordulóját. Jelenleg mintegy száz aktív tagot számlálnak amiben minden korosztály képviselteti magát. Az egyesület legjellemzőbb tulajdonsága a sokszínűség a hipp-hopptól a show táncig. Az elmúlt két évtizedben több tucat alkalommal hoztak el dobogós helyezéseket, legutóbb a derecskei Revolution Dance versenyen páros kategóriában és formációban kiemelt arany minősítést szereztek. A 2022-es év legnagyobb sikere a nagyváradi IDO bajnokságon megszerzett 3. helyezés amellyel kijutottak az ausztriai Graz-ban megrendezett európa bajnokságra. Folyamatosan képzik magukat amely aktivitást a Covidos korlátozások ideje alatt is folytattak, hangzott el laudációjukban. A díjat Zeffer Tímea az 1-es számú Technológiai Líceum igazgatónője, tanácsos adta át Máté Zsoltnak az egyesület vezetőjének.

Végül de nem utolsó sorban a Nyíló Akác Néptáncegyüttes laudációja hangzott el, melyből kiderült a koronavírus járvány az ő munkájukat is beárnyékolta. Nem csak a klasszikus próbák hanem számos fellépés is meghiúsult a táncegyüttes életében, mégsem állt le a munka. Virtuálisan igyekeztek a táncosokat képezni, ebből adódóan legnehezebb dolguk az utánpótlás csoportokkal volt. A 2020-as, és 21-es években nem bővelkedtek fellépésekben, a 2022-es évben végre minden téren folytathatták a munkát és a fellépéseket sem korlátozta semmi. Sikerült két nagyobb műsort is összeállítani: egyet március 15-én, a másik pedig egy, egy órás karácsonyi előadás volt. Közös projekt volt Hajdúnánás testvértelepüléssel, ahol természetesen fel is léptek, és sikerült immár negyedik alkalommal eljutni a székelyudvarhelyi Táncháztalálkozóra. Hála Istennek, folyamatosan bővül az együttes, bizonyítva, hogy a népi kultúra szeretetének magját sikeresen elültették. A díjat Gábor Éva tanítónő a kulturális bizottság elnöke, tanácsos adta át Borbély Csabának a néptáncegyüttes vezetőjének.

A 2023-as Szépműves Díjat, Kinczel Ágnes a helyi ,,Zelk Zoltán’’ Gimnázium címzetes tanárnője kapta. A laudációjában elhangzottakat nehéz lenne felsorolni, néhány fontosabb ezek közül: a főiskolát Nagybányán végezte el 1983-ban, a majdnem negyven év alatt számtalan vetélkedőt, iskolai rendezvényt szervezett meg. 1990 óta az érmihályfalvi ,,Zelk Zoltán’’ Gimnázium címzetes tanára. 1997 óta I. fokozattal rendelkező tanár, 2016-ban pedig megkapta az egyenértékűségi diplomát az egyetemi alapképzéssel. Hazai és külföldi versenyeken vezette sikerre az iskola diákjait, tantárgyversenyeken, kiállításokon és egyéb rendezvényeken vett részt diákjaival. A Szépműves Díjat az azt alapító helyi RMDSZ elnöke, Nyakó József adta át.

A rendezvény záróprogramja a Nyíló Akác Néptáncegyüttes …a kő marad! című előadása volt. Csoportvezető, koreográfus: Borbély Csaba, a koreográfus aszisztensei: Simon Andrea és Kéri János. A kultúra napjának megünneplésének gondolata ifj. Farsang Árpád zongoraművésztől, későbbi kultúr-diplomatától származik aki  így fogalmazott: ,,Ez a nap annak tudósítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkék lennünk…Ez az örökség tartást ad…’’ A Nyíló Akác Néptáncegyüttes a tánc nyelvén ismerteti meg a magyar népi kultúra sokszínű világát. Vallják: ennyi idő után azért tudunk talpon maradni, mert azt tettük, amit Széchenyi tanácsolt, a ránk dobált kövekből lépcsőt építettünk. Ezért támogatják és ápolják a népi hagyományainkat mert így tudjuk utódaink számára megőrizni így a …kő marad!

Balázs József Attila