Mesék szárnyán – Mesevetélkedő, II.forduló

Mesék szárnyán – Mesevetélkedő, II.forduló
2012. December 8.
A napokban zajlott le a Mesék szárnyán elnevezésű mesevetélkedő második fordulója. Az alábbiakban Gábor Éva tanítónő beszámolója olvasható.
/vlm/Image/Show/84/
Egyre bonyolultabb feladatokat kapnak a gyerekek

Bár zord idő volt odakinn, ez csöppet sem látszott a mesevetélkedő 2. fordulóján résztvevő gyerekek hangulatán. (Az első forduló részletei itt olvashatóak.) Jókedvűen rendezgették kis asztalaikon színes ceruzáikat, figyelmesen hallgatva tanítóik utasításait, jó tanácsait.
A verseny kezdete előtt Csengeri Csongor, a Zelk Zoltán Gimnázium igazgatója köszöntötte a versenyzőket és tanítókat. Örömét fejezte ki, hogy ilyen szép számban vesznek részt a gyerekek a megmérettetésen, hisz a mese csodálatos, amiből sok szépet és jót tanulhatnak.
Az első fordulóról továbbjutott 20 csapat tagjai újra összegyűltek, hogy összemérjék tudásukat az újabb négy mese anyagából. El kell mondanom, hogy a jó eredmény elérése érdekében nem elég ismerni a meséket, emellett a gyerekeknek rendkívül leleményeseknek, gyorsaknak, kreatívaknak kell lenniük, akárcsak a népmesehősöknek, ha el szeretnék érni céljukat. A feladatok megkövetelik tőlük, hogy egyidőben figyeljenek a helyes válaszadásra, helyesírásra, pontosságra, s nem utolsó sorban az időre, hisz minden egyes feladatot 3-4 perc alatt kellett megoldaniuk. Őszintén mondom, dicséretes volt minden csapat viselkedése, hozzáállása, melyet az egész verseny során tanúsított velem, és a többi csapat tagjaival szemben. Részt vettem gyermekeimmel nagyon sok mesevetélkedőn, hosszú évek óta, s azt tapasztalom, hogy évről-évre egyre nehezebb, bonyolultabb feladatokat kapnak a gyerekek. A verseny főszervezője (Alföldi Andrea) észrevételemre a következőképp reagált: Annyira felkészültek és ügyesek a gyerekek, hogy kénytelen agyafúrtabb feladatokkal kirostálni a jók közül a legjobbakat.
Hogy mennyire így van, ez bizonyítják az elért eredmények, hisz az elérhető maximális 219 pontból a továbbjutó 10 csapat mindenike 200 pont körül teljesített. Tehát igen jól felkészített, lelkes diákokról beszélünk. A feladatok megoldása közötti kis szünetekben énekeltünk, tréfálkoztunk. A verseny végén mindenki találgatta, vajon ki jut tovább a következő fordulóra? Egy-két óra múlva már érdeklődtek telefonon, annyira kíváncsiak voltak. A tanítónénikkel most is kijavítottuk a feladatlapokat s a 10 továbbjutó csapat részt vehet január végén a verseny megyei szakaszán, Nagyváradon.
Érmihályfalváról továbbjutottak a Karászi Éva, Király Zsuzsa, Gábor Éva, Munteanu Erika, Mustean Judit tanítónénik csapatai, továbbá Érsemjénből Vasvári Katalin, Érkörtvélyesről Badar Annamária, Kovács Ildikó tanítványai, és Szalacsról Gellén Beáta tanítónő diákjai.
Kívánok jó munkát a felkészüléshez, és további sok sikert!

Keresés