Mi a teendő vészhelyzetek esetén? – Gyakorlat az általános iskolában

Mi a teendő vészhelyzetek esetén? – Gyakorlat az általános iskolában
2012. October 16.
A Sürgősségi Esetek Felügyelőségének (ISU) szakértője jelenlétében zajlott ma, kedden délelőtt gyakorlat a Zelk Zoltán Gimnáziumban.
/vlm/Image/Show/84/
Kipróbálták, hogyan működik a poroltó

Az akció során kapott szórólapról egy megdöbbentő információt tudhatunk meg: átlagosan minden héten megég egy gyerek Romániában!
A vészhelyzetekre történő felkészülés során természetesen nem csak a tűzesetekre, de minden “rendkívüli” eseményre gondolni kell: földrengés, robbanás, árvíz, stb.
Az ilyen estekben követendő cselekvés-sor tudatosítására tartottak gyakorlatot ma délelőtt a Zelk Zoltán Gimnáziumban. A nagyszünetet követő óra elején megszólalt a csengő, ami azt jelentette, hogy “vészhelyzet” van – természetesen csak virtuálisan. Diákok és pedagógusok az udvarra szaladtak és felsorakoztak.
Curtui Marin, az ISU őrmestere – kinek szavait Csengeri Csongor igazgató fordította – ismertette a tudnivalókat.
Bármilyen vészhelyzet esetén a diák dolga, hogy azonnal értesítse a legközelebbi felnőttet, majd a kapott utasítások szerint cselekedjen. Ez az utasítás az kell legyen, hogy minél gyorsabban menjen az épületen kívülre, és ott csatlakozzon az osztályához, hiszen a pedagógus feladata pedig, hogy azzal az osztállyal, ahol éppen van, ő is menjen az udvarra. Az udvaron a magával vitt osztálynapló alapján létszámellenőrzést tart, hogy megvan-e minden gyerek. Ha nincs, azonnal fel kell kutatni, mert a gyereknek a veszélyeztetett épületben való benthagyását súlyos bűncselekményként minősítik – hívta fel a figyelmet Curtui Marin.
Az őrmester után Karsai Attila alpolgármester – aki az ISU helyi szakembere, Cormos Victor mellett jelen volt a gyakorlaton – elmondta, hogy az önkormányzat lehetőségei szerint mindent megtesz azért, hogy az iskola fel legyen szerelve mindennel, ami szükséges a vészhelyzetek elhárítására.
Ezek után a diákok visszamehettek osztályaikba, ám a tanárok még az udvaron maradtak (a diákok nagy örömére), hogy a gyakorlatban is kipróbálják egy poroltó működését.

Keresés