Miért használjunk tapadásfokozót?

Miért használjunk tapadásfokozót?
2021. August 4.
level

Ahhoz, hogy elégedetten tudjunk gyönyörködni konyhakertünk zöldségeseiben, gyümölcsöseinkben és a nagykultúrás parcelláinkban a növényvédelmi beavatkozás során megannyi rovarölő – és gombaölő szerrel találkozunk. A tudomány mai állása szerint sajnos olyan növényvédő szer, ami minden kártevő, illetve kórokozó ellen védelmet nyújtana, nem létezik. Olyan készítmények azonban léteznek, melyeknek használatával fokozni tudjuk a gomba – és rovarölő szerek hatékonyságát. A permetezés során ezek a segédanyagok lehetnek vízlágyító anyagok, pH-szabályzók illetve a jobb hatékonyságot elérhetjük tapadás és hatásfokozó anyagok használatával is.

  A növényvédelmi kezeléseknél mindenki arra törekszik, hogy a kezelés minél kisebb ráfordítással minél hatékonyabb legyen. Fontos, hogy a folyamatosan dráguló növényvédő szerek ki tudják fejteni a maximális hatásukat, ezért érdemes kiegészíteni őket valamilyen tapadásfokozó, felszívódást elősegítő készítménnyel.

Vannak olyan készítmények, melyekben már a gyártás során a hatóanyaghoz adagolnak különféle adalékanyagokat. Ezeket idegen szóval adjuvánsoknak hívjuk. De az általánosan felhasznált növényvédő szerek ezeket vagy nem, vagy csak igen kis mennységben tartalmazzák, ezért fontos ezeket a termékeket kiegészítenünk.

Az adalékanyagok sokfélék lehetnek, de fő feladatuk, hogy fokozzák a hatóanyagok hatékonyságát és hatástartamát. Lehetnek elsodródást csökkentő valamint a permetlé levélhez tapadását és szétterülését elősegítő készítmények is. A sor ezekkel nem teljes, számos más adalékanyag típus is előfordul még a peszticidek felhasználása során, mint pl. a habzásgátlók, vízlágyítók, keverhetőséget elősegítő anyagok.

  Bizonyos adjuvánsok ezen előnyös tulajdonságok közül többel is rendelkeznek. Használatuk különösen előnyös lehet viaszos levélfelület esetén, amelyen nehezen tapadnak meg a permetlé cseppek.   Vannak olyan esetek is, amikor nem tűrne halasztást a kezelés elvégzése, de esős idő van kilátásban, ezeknek az adjuváns termékeknek köszönhetően jóval rövidebb időn belül érkező csapadék nem semlegesíti a növényvédő szer hatását. Normál körülmények között adalék anyag nélkül a felszívódási – megtapadási idő 4-6 órahossza, természetesen olyan kultúrák estében ahol amúgy sem indokolt a használata. Ezek használatával ez az idő lerövidül akár 1-2 órahosszára. Vannak olyan növények ahol kötelező módon használni kell másképpen a növényvédő szerek nem fejtik ki a hatásukat, mert leperegnek, ilyen például a káposztafélék levélzete.

  A növényvédő szerrel egy menetben történő kijuttatás során egy filmréteget képez a növényen, ami magába foglalja a rovarölő vagy gombaölő hatóanyagát is. Egyenletes lefedettséget biztosít, megvédi a hatóanyagot a lemosódástól, az UV-tól, illetve egyéb környezeti hatásoktól is, még a szőrös vagy viaszos levélfelületeken is.

  Ilyen kereskedelmi termékek, pl. a Trend, Break-Thru, Silwet, Nonit, Frigate, Solvant, Spraygard stb.

  A permetlé elkészítése során ügyelnünk kell arra, hogy ezeket az adjuvánsokat mindig legutolsónak keverjük be, pontosan az előírt töménységben. Ellenkező esetben épp a fordított hatást érhetjük el. Túladagolásnál a permetlé lecsurog, esetleg perzselést is okozhat.

  Felhasználása során a következő lépéseket tartsuk be:

  1. Egy félig vízzel töltött tartályba először keverjük bele a növényvédő szert.
  2. Aztán öntsük tele ezt a tartályt a fennmaradó vízmennyiséggel.
  3. Folyamatos keverés mellett a már tele töltött tartályba utolsó lépésként adjuk hozzá a segédanyagot
  4. A hozzáadott növényvédő szer dózisát a tapadásfokozó mellett sem szabad csökkentenünk. A permetezés folyamán a permetlé folyamatos keverését mindég biztosítsuk.

Nagy László agrármérnök.

Érmelléki falugazdász.

Tel: 0742/21-17-43

Keresés