Minden járművet mérni fognak

Minden járművet mérni fognak
2017. September 20.
A teherautók mellett a túlsúlyos személyautók bírságolására is alkalmas 89 új mérőpontot állít hadrendbe a magyar kormány várhatóan januártól. Alább megadjuk a mérőpontok listájának elérhetőségét is.
/vlm/Image/Show/84/
(fotó: pecsiujsag.hu)

Minden korábbi közúti ellenőrzés hatékonyságát felülírja az új rendszer – ígéri a magyar kormány arról a 89 mérőpontos hálózatról, amelynek a kiépítését év végén fejezik be. A kapukra szerelt kamerákból, aszfaltba épített szenzorokból és egy adatgyűjtő központból álló rendszer a járművek tömegét és sebességét méri majd, de – jelen állás szerint – csak a megengedett össztömeg túllépéséért büntet.

De nem csak a teherautókat. „Túlterhelés esetén a menettulajdonságok a jármű kategóriájától függetlenül romlanak (pl. hosszabb fékút, romló kormányozhatóság), így a baleseti kockázat minden esetben nő. A rendszer képes lesz minden áthaladó jármű tengelyterheléseit és össztömegét megmérni. Bármilyen túlterhelt járművel közlekedve bírság kiszabására kell számítani”; – válaszolta a vezess.hu kérdésére a minisztérium.

További információk, illetve a mérőpontok listája is megtalálható a vezess.hu – n.

Keresés