Mindenki majálisa, hagyományteremtő szándékkal

Mindenki majálisa, hagyományteremtő szándékkal
2022. May 4.
majalis borito

Sokan emlékszünk még a régi majálisokra, amikor Érmihályfalva apraja-nagyja a közeli tölgyes erdőbe igyekezett gyalogosan, biciklivel vagy szekérrel, hogy az állam által garantált kevés ünnepnapok egyikét a szabadban tölthesse. Akkor lehetett a csemegének számító micshez és palackozott sörhöz sorbanállás után hozzájutni. Azóta nagyot változott a világ, ünnepelni máshová illik vagy kell menni, pedig helyben is találhatunk a szabadidő kellemes eltöltésére alkalmas helyszínt.

Az elmúlt két év sajnos nem adott lehetőséget a nagyobb létszámú programok szervezésére. Idén, május elsején, az időjárás is kedvezően alakult, hogy a helyi RMDSZ, a Pro Valea lui Mihai-Érmihályfalváért Egyesület valamint Érmihályfalva Városa szervezésében, megrendezésre kerüljön a Mindenki Majálisa szabadtéri rendezvény.

A százholdi negyedben lévő futballpálya mögötti részen lettek felállítva a sátrak, árnyékot adva a sütő-főző csoportoknak, baráti közösségeknek. Jelen voltak helybéli vállalkozók is akik lacikonyhával vagy különböző fagylaltokkal színesítették a gasztronómiai palettát.  Szilágyi Attila vállalkozó jóvoltából és ifj. Szilágyi Attila közreműködésével kipróbálhatták ügyességüket quad és buggy vezetésben az érdeklődő gyerekek, díjmentesen. A bográcsok körül sürgölődők pirították a hagymát, aprították a hozzávalókat, csábító illatok kígyóztak a sátrak között. Mindenütt előkerültek a házi párlatok, finomabbnál finomabb borok, szívesen kínálták egymást a baráti társasaságok.

14 órakor a nagy sátorban kezdetét vette a helyi RMDSZ esedékes beszámoló és küldöttjelölő közgyűlése. Nyakó József polgármester és Karsai Attila alpolgármester mellett részt vett Borsi Imre Lóránt ügyvezető elnökhelyettes. Nyakó József polgármester köszöntőjével kezdődött a gyűlés, aki beszámolóját a jelenleg futó beruházások rövid ismertetésével kezdte. Öt projektből kettő kivitelezés, három pedig elbírálás alatt áll. Soha sem volt ilyen nagy értékű és mértékű beruházás városunkban, ami a sikeres pályázatoknak is köszönhető. Érmihályfalva lakossága értékeli az erőfeszítéseinket, ezt a közhangulat pozitív változása is bizonyítja. A pályázatok sikeres véghezviteléhez szükség van arra a támogatottságra, amelyet csak választott RMDSZ-es parlamenti képviselőink, minisztereink tudnak számunkra garantálni. Ezt azonban csak akkor tudják megtenni ha a választásokon részt veszünk és rájuk szavazunk. A beruházások, amelyeken dolgozunk, mint például a közművesítés mindenki számára a megérdemelt kényelmet fogják biztosítani. Kiemelte, fontos az identitásunk megőrzése, ünnepeink megtartása, mint például a majális, közösségformáló erővel bírnak. Amikor a népszámlálás zajlik Romániában nem lehetünk közömbösek, nem mindegy hányan vállaljuk magyarságunkat. Az elkövetkező tíz évet meghatározó megmérettetésen veszünk most részt, kezünkben van a sorsunk, ne engedjük, hogy mások döntsék el hány magyar él Erdélyben. Az előljáró reményét fejezte ki, hogy napjaink történelmének alakulásában, különös tekintettel a szomszédunkban dúló háborúra, a józan ész fog győzedelmeskedni.

Ezután Borsi Imre Lóránt kapott szót, gratulált a jelenleg folyó projektekhez és az elbírálás alatt állókhoz egyaránt. Fontosnak tartotta a közösségi összejöveteleket még ebben a nehéz gazdasági helyzetben is. Üdvözölte, hogy Érmihályfalva lakossága az elsők között reagált az Érmelléken, eljuttatva az összegyűjtött segélyt a leginkább rászorulókhoz. A szolidaritás vállalása a kárpátaljai magyarsággal azt jelenti nem engedjük el egymás kezét még ha határok választanak is el minket. Ebben a rendkívül kényes politikai helyzetben felértékelődik a helyes nemzetpolitikai stratégia. Május 15.-ig használjuk ki a népszámláló pontok adta lehetőséget. Fontos, hogy szólítsuk fel külföldön dolgozó rokonainkat, ismerőseinket, éljenek az online kitöltés módozatával, különös tekintettel a nemzetiségünk és vallásunk felvállalására. Ez a statisztikai felmérés semmilyen veszélyt nem hordoz magában, viszont mindenki számára kötelező. További sikereket kívánt Érmihályfalva lakosságának, a helyi RMDSZ tagságának és a város vezetőinek.

Karsai Attila alpolgármester a lakosság türelmét kérte a településen folyó korszerüsítési munkálatokkal járó kellemetlenségekért, útlezárásokat vagy tereléseket csak a legvégső esetekben alkalmaznak és azokat igyekeznek minél előbb feloldani. Továbbra is kihívást jelent a fiatal generáció bevonása, aktivizálása a közügyekbe, de jelek utalnak arra, hogy ez nem reménytelen terv. A majális megszervezésének egyik célja, a hagyományok megőrzése egy új helyszínen ahol kulturáltabb körülmények között, nem túl távol a várostól, de mégis a szabadban szórakozhatnak, főzőcskézhetnek a baráti társaságok.

Utolsó napirendi pontként nevesítve lettek akik jövő hónapban részt vesznek Nagyváradon az RMDSZ küldöttgyűlésen. Nyakó József polgármester zárszavában megköszönte a részvételt, remélve, a Mindenki Majálisa elérte célját, kedvet csinált ahhoz, hogy jövőre még többen jöjjenek el erre a rendezvényre.

Időközben a sátrak mellett elkészültek a különböző bogrács ételek, talán a legnagyobb sikere az 1-es Számú Technológiai Líceum és a Zelk Zoltán Gimnázium egyesített, csapata által készített körömpörköltnek volt, amit nyugodtan ,,örömpörköltnek’’ is nevezhetünk, szinte az utolsó cseppig elfogyott. A zumba bemutató a legjobbkor érkezett, aki akarta máris lemozoghatta a fölös kalóriákat, hozzá kell tenni azt is, a férfiak közül vajmi kevesen érezték úgy hogy leadandó súlyfelesleggel rendelkeznek.

A hagyományteremtő céllal megszervezett majálison mindenki jól érezhette magát, kimozdulva az otthoni komfortzónából, egy baráti beszélgetésre, koccintásra, főzésre vagy focizásra. Jövőre, veletek,ugyanitt.

Balázs József Attila

Keresés