Miniszter és államtitkár a Dióverő Nagyvásárban

Miniszter és államtitkár a Dióverő Nagyvásárban
2018. September 29.
"Az önök gondja az én gondom", mondta a mezőgazdasági miniszter, aki díjakat is átadott.
/vlm/Image/Show/84/

Petre Daea mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter szombaton 14 óra körül érkezett meg a Dióverő Nagyvásárba. Végigjárta a kiállítást, kezet fogott az éppen ott tartózkodókkal, illetve azon nyomban nyilatkoznia is kellett, hiszen a román nyelvű média igen élénk érdeklődést mutatott irányában (a vásár egésze, illetve a kapcsolódó események már kevésbé kötötték le őket). A tárcavezető házigazdáival és a többi vendéggel megebédelt, majd fórumon vett részt. Ennek nagyrészét – Nyakó József polgármester házigazdai minőségében elmondott köszöntő szavai után – éppen az ő beszéde tette ki, melyben mintegy lelkesítette a mezőgazdasággal foglalkozókat, az ágazat fontosságát, nemzetgazdasági jelentőségét hangsúlyozva. Konkrétumra térve köszönetet mondott a megye vezetőinek illetve az illetékes polgármestereknek, akik véleménye szerint igen határozottan és “a realitás talaján állva” jártak el az afrikai sertéspestis ügyében, megakadályozva a nagyobb bajt. Kifejtette: miután már jó ideje nem regisztráltak újabb megbetegedést, még tart a megfigyelés időszaka, hogy aztán újraindulhasson a sertéstenyésztés a kiirtott állományok helyén.

A miniszter köszöntötte Bihar megyében Cseke Attila szenátor is, az RMDSZ megyei elnöke, arra kérve a Gödör rendezvényházban megjelenteket, hogy használják ki az alkalmat és vessék fel gondjaikat a miniszternek. Erre néhányan készek is voltak: szarvasmarha és báránytenyésztéssel, terület-tulajdonjogi procedúrák egyszerűsítésével, vágóhidak hiányával kapcsolatos kérdések hangzottak el, melyeket a miniszter nagyon köszönt, feljegyzett, újra csak hangsúlyozva, hogy minden gazda gondja az ő gondja is egyben.

Időközben megérkezett dr. Mezei Dávid agrár- vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár, aki dr. Nagy István budapesti agrárminiszter üdvözletét tolmácsolta, egyszersmind biztosította a román tárcavezetőt arról, hogy Magyarországnak és Romániának hasonlóan fontos az Európai Unió agrárpolitikájának kialakítása, illetve, hogy a szomszéd ország minden eszközzel segíteni fogja Romániát, mialatt az január 1-től fél évig betölti az EU soros elnöki tisztét.

A fórum zárásaként a miniszter és az államtitkár-helyettes átadta a Dióverő Nagydíjat a következő gazdálkodóknak:

– gyümölcstermesztés – Nagy Szabolcs

– szőlő és bortermelés – Hegedüs Attila

– gabonatermesztés – ifj. Horváth Sándor

– állattenyésztés – Dânga Vasile.