Mint a mesében: Viszontlátás 20 év után

Mint a mesében: Viszontlátás 20 év után
2014. September 26.
Ha az alábbi sztori nem a szomszédos Érkörtvélyesen esik meg, hanem mondjuk Amerikában, szinte mérget lehet venni rá, hogy lecsapnának rá a hollywoodi forgatókönyvírók (ami még így sem teljesen kizárt): 20 év után találta meg családját egy 9 évesen eltűnt kislány.
/vlm/Image/Show/84/
Jobbról a megkerült "kislány", amikor Bukarestben találkozott apjával és egyik nővérével (fotók: adevarul.ro; Rencz Csaba)

A román nyelvű médiában széles nyilvánosságot kapott a hír: a Bihar megyei Rendőrfelügyelőségen dolgozó Florin Lăzău (jobb oldali képünkön, munka közben), a romániai, sőt, európai szinten is egyetlen elismert fantomkép-rajzoló művész által készített rajz alapján találta meg családját a ma Olaszországban élő Krajczár Carmen, aki 9 évesen tűnt el szülőfalujából, Érkörtvélyesről.(Bal oldali képünkön a kislányról készült fotó, az “öregített” változat, illetve a mai arc.)

A híradásokban szereplő sztori “több sebből vérzik”, ahogyan mondani szokás, néha népmesei elemeket is tartalmaz, vannak hiányzónak tűnő láncszemek, de ezzel együtt is figyelemre méltó. A történet dióhéjban: a 9 éves Carmen talán a kíváncsiságtól, a kalandvágytól hajtva hirtelen ötlettel vontra szállt 1994. novemberében, és Râmnicu Vălcea lett a végállomás. Ott a rendőrök egy árvaházba vitték, ahol új nevet kapott. Egy nagy lépéssel előre már Olaszországban látjuk viszont, ahol felnőttként, két évtized múlva egy romániai, eltűnt gyerekek felkutatására létrejött internetes oldalon felfedezni vélte önmagát. De hogyan került oda? Eltűnését szülei jelentették a rendőrségen, ám a kutatás nem vezetett nyomra (miközben Râmnicu Vălcean találtak egy ismeretlen gyereket az állomásban…). Az apa, Sándor, 2007-ben került kapcsolatba a fent nevezett fantomkép-rajzolóval, aki elmondása alapján megalkotta a kislány arcképét, illetve az eltelt idő arányában “öregített” rajta, és ez a kép került fel a világhálós oldalra. Miután az immár felnőtt nő magára ismert, felvette a kapcsolatot a romániai hatóságokat, megosztva velük kevés, még megmaradt emlékét, ami után DNS-vizsgálatot is tartottak, és az elmúlt héten létrejött a nagy találkozás előbb Bukarestben, majd Körtvélyesen.
Érkörtélyes 2800 lakosából mintegy 500-ra tehető a cigányok száma, tudtam meg Nagy István polgármestertől (mellékelt képünkön jobbról, az apa társaságában), miközben a település két cigánysora, a Telep és az Ürgés közül utóbbi felé tartottunk, felkeresni a Krajczár Sándort. A községben nincs gond a cigányokkal, sokan külföldön dolgoznak, és az ottani életkörülményeket látva itthon is törekszenek a jóra, tette hozzá az elöljáró. Sándor is Magyarországra jár dolgozni, most éppen itthon van, ezzel szerencsésnek mondhatom magam, az elmúlt héten őt kereső több tévéstábbal ellentétben. Az állomáshoz vezető utcán találkozunk, onnan kísér el egy leágazó utcában lévő, kisebb szobányi, náddal fedett “házához”. Miközben a polgármester rögtönzött fogadóórát tart a szomszédoknak, Sándor feleleveníti, hogy akkoriban még közelebb laktak az állomáshoz, és az adott napon a család – ő, felesége, és Carmen 6 nagyobb testvére – tévéztek, amikor a kislány valószínűleg felszállt a vonatra. Az azóta eltelt két évtizedben homály fedte a továbbiakat, amit részben most tudott meg megkerült lányától. Eszerint (nagyvonalakban) akkor Kolozsváron már leszállította a kalauz, de ő mégis eljutott Râmnicu Vălceára, ahol akkor még nem tudván románul, nem tudott értekezni a hatóságokkal. Gyerekotthonba került, ahol három évet töltött, onnan megszökött, 19 évesen férjhez ment, majd elvált, ami után egyszer csak Olaszországba került.
Új hazájában újra férjhez ment, gyereke nincs, de szemmel láthatóan jól megy sora. Magyarul már nem, csak románul (és olaszul) tud, ezért kicsit nehézkesen beszélgetett apjával és egyik nővérével (az édesanyja időközben elhunyt), akikkel az azonosítást követően Bukarestben találkoztak, majd bérelt autóval utaztak Körtvélyesre, ahol újraéledt Carmen néhány emlékfoszlánya. Nagy öröm ez nekem, mondta Sándor (képünkön háza előtt), miközben mobiltelefonján mutatja asszonnyá lett kislánya aktuális fotóját, és meg kell hagyni, szemrevaló a látvány. A nagy találkozós óta naponta beszélnek interneten, tudtam még meg Sándortól, aki azért hozzátette: lánya számított a sajtó érdeklődésére, de igyekszik amennyire lehet elkerülni a nagy hírverést, ugyanakkor a továbbiakban már szorosabb kapcsolatot fognak fenntartani.
A sajtóinformációk szerint Krajczár Carmen (kinek se aktuális nevét, sem pontos lakhelyét nem tudtuk meg, de ez nem is fontos) az első olyan személy, akit sikerült megtalálni egy fantomkép, illetve annak aktualizált, “öregített” változata alapján, ami mindenképp annak készítőjét is dicséri.

(erdon.ro)

Keresés