Mire is vesz fel hitelt a város?

Mire is vesz fel hitelt a város?
2019. December 4.
Semmi köze a szolgáltatóhoz, ahogyan az a több helyen is megjelent, félremagyarázó hírekből kiérthető, nyilatkozta Nyakó József polgármester.
/vlm/Image/Show/84/
A Helyi Tanács novemberi gyűlésének egyik napirendi pontja volt egy hitelfelvételi előterjesztés megvitatása. Utóbbi során Nyakó József polgármester elmondta: több banktól is kértek ajánlatot, a hitelképességet pedig maguk a pénzintézetek is leellenőrzik, a szükséges dokumentáció pedig a maga során át kell menjen a pénzügyminisztérium szűrőjén is.
A határozati tervezet szerint a polgármesterindítványozta 10.900.000 lej értékű hitel felvételét. Ez az alábbi három tételből tevődik össze:
1. 6.200.000 lej hat utca csatornázási munkálatának az ellenértéke. Ezek azok az utcák melyeken el kell végezni a csatornázást, mivel részei egy uniós finanszírozású projektnek, ami ezen utcák modernizálását (aszfaltozását) fogja biztosítani – csak csatornázott utcákat lehet aszfaltozni;
2. 1.800.000 lej annak a projektnek az önrésze, amely a városközpont keleti oldalán lévő, leginkább leromlott tömbházak teljes felújítását irányozza elő;
3. egy 25.000.000 lej értékű, kivitelezés alatt lévő, uniós finanszírozású projekt 2.900.000 lejes önrésze. Utóbbi projekttel 8,4 kilométer aszfaltút és 20,4 kilométer kerékpárút kerül Érmihályfalván kivitelezésre 2022 nyaráig.
“Mint a fentiekből látható, a csatorna, amit építünk, Érmihályfalva köztulajdona lesz, ha megépül, tehát semmi köze a szolgáltatóhoz, ahogyan az a több helyen is megjelent, félremagyarázó hírekből kiérthető”, nyilatkozta Nyakó József. Hozzátette: előterjesztése az igenek mellett tartózkodásokkal ment át a testület szavazásán, akik kifogásokat hangoztatnak, azok sem vállalták fel az egyértelmű nemmel való voksolás ódiumát. A sokat kritizált borsi szolgáltatót Bihar megye 23 magyarok által (is) lakott és vezetett településének polgármesterei szükségből hozták létre. A kezdeti nehézségek leküzdése után, az első nyert és lebonyolított uniós pályázatán túl, újabb két pályázata várja elbírálását a POIM-pályázati rendszerben. Az alapítók és a szolgáltató közös célja az Érmellék ivóvíz-szolgáltatásának európai, mindenki számára elfogadott szintre való emelése.

Keresés