Mondj NEMET az emberkereskedelemre!

Mondj NEMET az emberkereskedelemre!
2017. November 7.
A Mezőgazdasági Főgimnázium és a nagyváradi Lámpás Alapítvány közös programot szervezett a címben foglalt témával.
/vlm/Image/Show/84/
Október 18–án volt az Emberkereskedelem Elleni Küzdelem európai napja, melynek okán nagyon sok megmozdulás történt Bihar megyében. Több helyen megemlékeztek az emberkereskedelem áldozatairól, prevenciós kampányokat és előadásokat szerveztek, azért, hogy felhívják a figyelmet az emberkereskedelemre, mint valós jelenségre és arra, hogyan és hol tudunk segítséget kérni, informálódni, megelőzve azt, hogy az emberkereskedelem áldozataivá váljunk.
November 3–án az Érmihályfalvi 1. számú Mezőgazdasági Főgimnázium lehetett egy hasonló prevenciós előadás házigazdája, amelyet a nagyváradi Lámpás Alapítvány tartott IX., X., XI. és XII. osztályos diákoknak. Az előadás címe, a már fent említett “Mondj NEMET az emberkereskedelemre!” nagyon sokak érdeklődését felkeltette és 45 diák, valamint 7 pedagógus aktív részvételével zajlott le az esemény.
A Lámpás Alapítvány szakemberei rövid elméleti áttekintéssel kezdték az előadást, olyan megdöbbentő tényeket közöltek, amelyekkel azt próbálták alátámasztani, hogy az emberkereskedelem egy valós jelenség, figyelnünk kell rá és mindenképpen informálódnunk kell, hiszen egy informált ember, már védett ember is!
A rövid elméleti bevezetőt egy interaktív beszélgetés követte. A diákok kifejtették véleményüket, átéléseiket a témával kapcsolatban, valamint kérdéseket tettek fel a Lámpás Alapítvány szakembereinek.
Az interaktív beszélgetés után a diákok két feladatot kaptak, amelyeket a Főgimnázium tanárai a Lámpás Alapítvány szakembereivel együtt vezettek le. Az egyik feladatuk az volt, hogy üzenjenek az emberkereskedelem áldozatainak, bátorítsák őket rövid üzenetekkel, gondolatokkal, növelve ez által is a diákok empátia készségét.
A következő feladat az volt, hogy csoportokba rendeződve kellett felhívják egy barátjuk figyelmét arra, hogy mire figyeljen, ha külföldi munkalehetőségeket ajánlanak neki, hogyan kerülheti el azt, hogy emberkereskedők áldozatává váljon.
A diákok sokszínű, sokatmondó és figyelemfelkeltő produktumai megtekinthetőek a Főgimnázium főépületének folyosóján.

Gergely Tamás tanár