Munka és pályaorientációs képzés, avagy: Hát én immár MIT válasszak?

Munka és pályaorientációs képzés, avagy: Hát én immár MIT válasszak?
2022. May 24.
borito

2022 május 11-én munka és pályaorientációs képzés zajlott Érmihályfalván, a Gödör rendezvényteremben, melyet a Királyhágómelléki Református Egyházkerület égisze alatt működő Lámpás alapítvány szervezett, szorosan együttműködve az 1-es számú Technológiai Líceummal.

A képzés elsősorban a végzős vagy líceumi tanulmányaik befejezéséhez közel álló diákokat célozta meg és nyújtott gyakorlati tanácsokat a pálya- és munkaválasztáshoz. A diákoknak lehetőségük volt pályaorientációs, érdeklődési tesztet kitölteni és azok eredményeit megbeszélni a Lámpás alapítvány tapasztalt szakembereivel, pszichológusaival. Jó volt látni azt is, hogy a diákok bátran beszéltek céljaikról, elképzeléseikről, terveikről és aktívan részt vettek az eseményen. A rövidebb elméleti rész után, kiscsoportos beszélgetések következtek, amelyek szintén nagyon eredményesnek bizonyultak. Három csoport alakult ki: az első, akik a továbbtanulás mellett döntöttek, a második csoportba gyűltek azok a diákok akik itthon vagy külföldön akarnak dolgozni és a harmadik csoportba kerültek azok, akik még nem tudják milyen irányba induljanak tovább. A szakemberek egy nagyon fontos témátés ezzel egy igen aktuális problémátis felvetettek: a külföldi munkavállalás veszélyeit és buktatóit. Mivel több fiatal kifejtette azt, hogy a középiskola elvégzése után külföldre akar utazni, fontosnak bizonyult beszélni a külföldi biztonságos munkavállalásról, az emberkereskedelem és a kizsákmányolás megelőzéséről, valamint arról, mire figyeljünk, ha éppen egy külföldi munkaajánlatot kapunk, hol tudom leellenőrizni annak hitelességét, valóságtartalmát.

Ez a része a képzésnek nagyon kötetelen és gyakorlatias volt. Konkrét, fontos, a csoport igényeinek és specifikusságának megfelelő információk hangzottak el, ugyanakkor még rögtönzött szerepjátékra is sor került, amelyre a diákok nagy átéléssel készültek, majd mutatták be azt. Egy sikeres képzést tudhatunk magunk mögött, egy igazán tartalmas délutánt, egy olyan tevékenységet, amellyel igyekeztünk biztosítani a diákokat arról, hogy itt vagyunk, számíthatnak ránk, segítünk nekik a munka és pályaválasztás terén is, felszínre hozni mindazokat az értékeket amik bennük vannak.

Gergely Tamás

Keresés