Munkanélküli segélyt kaphatnak az iskolával végzett fiatalok

Munkanélküli segélyt kaphatnak az iskolával végzett fiatalok
2013. July 10.
Azok a fiatalok, akik kijártak valamilyen oktatási intézményt és nem találtak maguknak állást, hat hónapra munkanélküli segélyt igényelhetnek. Két uniós projekttel is támogatnák őket. (erdon.ro)
/vlm/Image/Show/84/

Mariana Câmpeanu munkaügyi miniszter jelentette be a fentieket egy kedden tartott tanácskozáson, melynek tárgya azoknak az intézkedéseknek az ismertetése volt, mellyel az Országos Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség támogatja a fiatal pályakezdőket.

A tárcavezető ugyanakkor hozzátette, hogy a 250 lej értékű munkanélküli segélyt azok is igényelhetik, akik középiskolát végeztek, de nem sikerült az érettségi vizsgájuk. A törvény értelmében a friss diplomásoknak 60 nap áll a rendelkezésükre arra, hogy regisztráltassák magukat azoknál a megyei munkaügyi központoknál (AJOFM), melyekhez a lakhelyük szerint tartoznak, és a fél évig folyósított segélyen kívül megilletik őket munka közvetítői, illetve tanácsadói szolgáltatások is.

Egy programnak köszönhetően azonban nem csupán a munkanélküliek, hanem a munkáltatók is jól járnak, amennyiben pályakezdőket alkalmaznak. A vonatkozó állami szubvencióban 12 vagy 18 hónapig részesülhetnek (abban az esetben, ha a friss diplomás fogyatékkal élő), és a támogatás értéke annak függvényében változik, hogy a felvett új munkaerő nyolc osztályt (500 lej), középiskolát (600 lej) vagy egyetemet (700 lej) végzett. Az említett megbeszélésén elhangzott az is, hogy a szakminisztérium két uniós projektet is előkészít az idén végzettek számára, egyenként 5 millió euró értékben. Az Országos Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség év eleji statisztikai adatai szerint Romániában tavaly 8.973 friss diplomás regisztráltatta magát, akik közül 770-nek folyósítottak munkanélküli segély.

(erdon.ro)

– A Bihar Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség elérhetősége: Nagyvárad-rogériusz, Transilvaniei utca 2. szám, telefonszám: 0259/436-821.

Keresés