Nagy értékű beruházásokra szerződtek

Nagy értékű beruházásokra szerződtek
2019. June 21.
Két, a város infrastrukturális fejlődése szempontjából igen fontos finanszírozási szerződést irt alá Érmihályfalva polgármestere, Nyakó József az elmúlt napokban Kolozsváron.
/vlm/Image/Show/84/
A képen látható tömbházsor modernizálásához láthatnak hozzá

Az Észak-Nyugati Fejlesztési Ügynökség székhelyén történtek az aláírások, mindkét beruházás EU-s pályázat sikeres elbírálása nyomán valósulhat meg, ami szintén ritkaságszámba megy a város szempontjából. Az első pályázat története 2017. őszére nyúlik vissza, akkor tartották az első lakossági fórumot azokkal, akik a főteret övező tömbházak közül a legrégebben épültekben laknak, hogy elmondják nekik: lehetőség adódik az elmúlt évtizedekben alaposan “lelakott” épületek modernizálására. Ebbe értendő a tető cseréje, a hőszigetelés, a nyílászárók (ahol szükséges) és a lépcsőházak elektromos vezetékeinek cseréje. Már akkor elhangzott, hogy a költségek nagyrészét az EU adja, mellé társul önrésszel a város, illetve az 58 lakrész tulajdonosai is beszállnak, több éves futamidejű, részletekben kifizetendő összegekkel. Az eltelt időben több lépcsőn ment át a pályázat, kezdve attól, hogy a képviselő-testület megszavazta, hogy egyáltalán éljenek a lehetőséggel, eladdig, hogy némelyek érthetetlen ellenállásán is túl kellett lépni (ezekről annak idején beszámoltunk). A nagy nap tehát elérkezett, a polgármester aláírta a finanszírozási szerződést, a beruházás összege 3.016.540 lej, amiből a városi önrész 542.000 lej, a lakosok része 890.800 lej. Következik a műszaki terv elkészítése, utána a közbeszerzés és így tovább, az ügyintézés az önkormányzat kell lebonyolítsa, a kivitelezési határidő 2022. júniusa.

A második beruházás az előzőnél mind összegében, mind kivitelezésében nagyobb és összetettebb, az úthálózat modernizálását célozza. Utóbbi révén közel 8 kilométernyi utcát lehet leaszfaltozni a kiegészítő munkálatok elvégzésével együtt, ezt a helyi közszállítási szolgáltatás létrehozásával lehet elérni. Utóbbi azt jelenti, hogy 3, energiatakarékos autóbuszt állítanak majd szolgálatba, melyek a város különböző pontjai között közlekedve szolgálnák ki a lakosokat (az iskolába igyekvő diákokat, a munkába igyekvő felnőtteket, stb.), de mint említettük, ez csupán az utcák modernizálásához vezető út, erre ebben a formában lehetett pályázni. Természetesen olyan utcákról van szó, melyek nincsenek benne más pályázatokban, illetve ebbe a beruházásba beletartozik még 21 km bicikliút is, ami igen tekintélyes mennyiség, tekintve, hogy a város utcahálózata 56 km. A beruházás értéke 25.265.772 lej, az önrész 2.851.219 lej, és az előbbihez hasonlóan az önkormányzat az ügyintéző. Mindkét pályázat nagyon fontos, hangsúlyozta a polgármester, kifejtve: az első a városkép és a lakosok komfortjának javítása, illetve a balesetveszély elhárítása (hiszen időnként hullanak a cserepek) szempontjából, a második pedig az úthálózat korszerűsítése miatt, ugyanakkor ez egy komplex feladat is, hiszen a kivitelezése előtt minden olyasmit el kell végezni az illető utcákban (például csatornázást), ami utólag már nem lehetséges. A kivitelezés határideje ebben az esetben is 2022. június vége.

(Bihari Napló)

Keresés