Nagykanizsán és Letenyén járt a Nyíló Akác néptánccsoport

Nagykanizsán és Letenyén járt a Nyíló Akác néptánccsoport
2016. August 26.
A nemzeti ünnepen Nagykanizsán és Letenyén (Zala megye) lépett fel a Nyíló Akác néptánccsoport. Kérésünkre városunk szülötte, Hella Ferenc nagykanizsai református lelkipásztor foglalta össze gondolatait a vendégszereplés kapcsán.
/vlm/Image/Show/84/
(Fotók: Fáklya Művelődési Ház Letenye /facebook)

Augusztus 20-án, ünnepelt a magyarság, így tettünk mi is, Nagykanizsán és Letenyén. A keresztény, magyar államalapításra és Szent István királyunkra emlékeztünk. Nagykanizsán a Magyar Hagyományok – Magyar Értékek Napja jegyében, a KonTuRplusz egyesület szervezésében került sor egy néptánc-találkozóra. Letenyén, Zala megye második legrégebbi rendezvényét szervezték a XXXIII. Mura Menti Napokat. Ez utóbbi rendezvényen olyan előadók voltak, mint az EDDA Művek, az Ismerős Arcok és természetesen a Nyíló Akác Néptáncegyüttes.

Nagy örömömre szolgált, hogy az ünnepen mind két helyszínen felléphetett az idén harminc esztendős érmihályfalvi Nyíló Akác Néptáncegyüttes. Az együttes tagjai a fellépésükkel, jelenlétükkel a magyar kultúra, és hagyomány nagyköveteiként erősítették bennünk az összetartozás érzését. Ismét nagy hatással voltak rám.

Felelevenedtek bennem gyermekkorom, ifjúkorom emlékei, amikor a szüreti felvonulások idején végig járták Érmihályfalva utcáit és táncba hívtak a tereken összegyűlteket. Megjelentek előttem azok a képek, amelyeket az 1989-1992. közötti években élhettem át. A néptáncegyüttes, a magyar kultúra ápolásának kicsi szigete volt Érmihályfalván. Az akkor lerakott alap mára szép, és gyönyörű épületté növekedett.

Köszönöm Simon-Borbély Csabának, az együttes jelenlegi vezetőjének és a táncosoknak, hogy elfogadták a meghívást, vállalták a hosszú utat és ilyen nagyszerű élményben részesítették a közönséget.

A Nyíló Akác Néptáncegyüttes, és minden érmihályfalvi honfitársam számára kívánok Istentől sok áldást, és az álmokért kitartó munkálkodást.

Köszönettel:

Hella Ferenc református lelkipásztor

Nagykanizsa,

2016. augusztus 22.

Keresés