Nálunk is átadták az iskolatáskákat

Nálunk is átadták az iskolatáskákat
2019. April 18.
Hetvenhárom iskolába készülő gyerek kapott (egyelőre) iskolatáskát.
/vlm/Image/Show/84/
Ezekben a hetekben a Rákóczi Szövetség jóvoltából mintegy 8000 iskolába készülő gyerek kap iskolatáskát a Felvidéken, Kárpátalján, a Vajdaságban, Erdélyben és a Partiumban.
Az átadásra csütörtök délután került sor Érmihályfalván, a Bartók Béla Művelődési Házban.
A megjelent pedagógusokat, szülőket és főként gyerekeket Varga Róbert, a Zelk Zoltán Általános Iskola aligazgatója köszöntötte, röviden ismertetve a Rákóczi Szövetségnek a gyerekeiket magyar tannyelű oktatásba írató, határon túli szülők felé irányuló támogatói tevékenységét. Emlékeztetett, hogy már évek óta részese ennek Érmihályfalva is, majd hozzátette, hogy pillanatnyilag 73 ősszel iskolába induló gyerekről beszélhetünk. A beiskolázási terv szerint szeptemberre 4 előkészítő osztályt vetítettek előre (magyar tannyelven), amiből 2 steb by step – rendszerű, 2 pedig úgynevezett normál órarendű, ezekből eddig előbbi kettő telt meg, utóbbi kettőből pedig egy. Azonban tudomásuk van még sokakról, akik nem éltek a gyerekeik beíratásának lehetőségével az elmúlt hetekben, ezért az aligazgató arra kérte a jelenlévőket, hogy értesítsenek minden érintettet, hiszen törvényi kötelesség a gyerek iskolába íratása.
Nyakó József polgármester örömét fejezte ki a sok gyerek láttán, de mindjárt hozzátette, hogy jobb lenne, ha sokkal többen lennének. Ugyancsak örömtelinek nevezte, hogy a névsorból kitűnik: román anyanyelvű szülő is akad, aki magyar tannyelvű osztályt választott gyerekének. Köszönetet mondott a Rákóczi Szövetségnek a támogatásért, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy a május 26-i EP-választás egyik tétje az is, hogy erre és ilyen típusú támogatásokra a jövőben is számíthatunk-e.
Ezek után kezdődött meg a táskák kiosztása, szem előtt tartva lehetőség szerint, hogy a boldog gyerekek “fiús” vagy “lányos” ajándékhoz jussanak.