“Ne csak a pénzt nézzék, hanem a mögötte lévő összefogást is”

“Ne csak a pénzt nézzék, hanem a mögötte lévő összefogást is”
2013. November 13.
A Rákóczi Szövetség által felajánlott tízezer forintos beiskolázási támogatást kedden kilenc helyszínen - köztük Érmihályfalván - vehették át a szülők. A gyerekek megtartás a magyar közösség számára - ez a cél, hangzott el.
/vlm/Image/Show/84/
A szülőknek Bajnóczi Gábor (állva) kívánt sok sikert gyerekeikhez

A Rákóczi Szövetség 2004-ben indította programját, mellyel segíti azokat a határon túliakat, akik magyar tannyelvű oktatásba íratják gyerekeiket – tudtuk meg Bajnóczi Gábortól, aki két munkatársával együtt a szövetség képviseletében adta át az egyszeri 10 ezer forintos támogatást kedden, összesen kilenc helyszínen (Biharfélegyházán, Nagykágyán, Bihardiószegen, Kiskerekiben – a hozzá tartozó Érkeserűben és Asszonyvásárán -, Értarcsán, Érmihályfalván és Érsemjénben). Bajnóczi Gábortól még megtudtuk, hogy a kiosztott és kiosztandó összegeket magyarországi magánszemélyektől, pártoktól, alapítványoktól, egyesületektől, önkormányzatoktól gyűjtik össze. Ezen az őszön közel ötezer ösztöndíjat tudnak átadni a szülők előzetes pályázata alapján, ebből mintegy 3500-at a Felvidéken, 350-et a Vajdaságban, és mintegy 1400-at Bihar megyében. Tavaly ennek a fele volt segítségnyújtási kapacitásuk. Az átadásra ezekben a hetekben kétnaponta, mintegy 200 helyszínen kerítenek sort. “Ne csak a pénzt nézzék, hanem a mögötte lévő összefogást is, aminek célja a gyerekek megtartása a magyar közösség számára” – fogalmazott a szülőkhöz fordulva Bajnóczi Gábor.
Érmihályfalván a kultúrházba várták a gyerekeiket az előkészítő, magyar tannyelvű osztályokba íratott szülőket, akiket előbb Csengeri Csongor igazgató, majd Kéri Hajnal főtanfelügyelő-helyettes köszöntött. Utóbbi hangsúlyozta, milyen fontos, hogy a magyar szülők magyar tannyelvű osztályokba írassák gyerekeiket, ahol anyanyelvükön tanulhatnak, a magyar irodalommal és történelemmel is megismerkedhetnek.
A Rákóczi Szövetség erőfeszítését további jó munkát kívánva Karsai Attila alpolgármester köszönte meg. Közben ábécé sorrendben szólították a jogosultakat, akik személyi igazolványuk bemutatása és aláírásuk ellenében kapták meg a pénzt tartalmazó borítékot. Kisebb kellemetlenséget okozott, hogy az adományozónál adódott adminisztratív gubanc miatt a 110 jogosultból kedden 72-en jutottak a pénzhez, de a többiek is megkapják azt még ezen a héten – ígérték.

Keresés