Ne csak a vers, a versmondó is legyen vidám

Ne csak a vers, a versmondó is legyen vidám
2017. March 7.
A hagyománynak megfelelően Érmihályfalván tartották meg a Vidám Versek Versmondó Versenyének megyei döntőjét: pénteken kiderült, kik vehetnek részt az idei országos döntőn.
/vlm/Image/Show/84/
A verseny országos döntőjébe jutott diákok a zsűri tagjaival

A 13. Vidám Versek Versmondó Versenyének megyei döntőjét tartották meg pénteken délután Érmihályfalván. Karászi Éva tanítónőtől, főszervezőtől megtudtuk: a helyiek mellett élesdi, szalontai, diószegi, nagyváradi, borsi és margittai diákok érkeztek pedagógusaik, családtagjaik kíséretében a Bartók Béla Művelődési Házba, összesen 41-en. Korosztályok szerint álltak a színpadra, hogy a zsűri – dr.Pető Csilla tanfelügyelő, Firtos Edit színművész, Boros Emőke, Nagy Éva és Tóth Bernadett helyi tanárnők – előtt elmondják a vidám verseket.

Amíg a zsűri a rangsorolással küszködött, az Apró Lábak néptánccsoport szórakoztatta a megjelenteket, majd az ítészek nevében Boros Emőke értékelte a látottakat, hallottakat. A szinkronszínészi végzettséggel is rendelkező tanárnő, bár leszögezte, hogy sok szép előadás volt és verset hallgatni mindig élmény, több tanácsot is adott. Például, hogy egy szavaló diák “kisugárzása” és tehetsége nem mindig esik egybe. A jelen verseny “természetéből” fakadóan pedig elengedhetetlen (lenne), hogy maga a verselő is vidám legyen, hiszen ha nem szereti az elmondandó verset, nem lehet vidám, akkor pedig a vers lehet bármennyire is az. Ebből következik a versválasztás fontossága, a tanárnő pedig felhívta a figyelmet: bármennyire is szeretjük például Romhányi József zseniális szójátékait, azok nem biztos, hogy valóak egy I.-II. osztályosnak. “A színpad egy más világ, ahol az a 2 perc csak a tied”, húzta alá a maga is színjátszó tanárnő, hozzátéve: a zsűri annak figyelembevételével döntött, hogy a megyei döntőn kik képviselhetik legsikeresebben a megyét.

Karászi Éva főszervező elsőként a felkészítő pedagógusoknak adott át okleveleket, ajándékokat, majd következtek a résztvevők, a továbbjutottak. A szervezők munkáját dr.Pető Csilla köszönte meg, majd Csengeri Csongor, a helyi Zelk Zoltán Általános Iskola igazgatója mondott köszönetet kollégáinak, megígérve, hogy jövőre is várják a megyei döntősöket.

A Napsugár című gyereklap különdíjait kapták:

I.- II. osztályosok – Gál Sophie (Margitta), Berei Gergő (Érmihályfalva);

III. – IV. osztályosok – Puskás Krisztina (Érmihályfalva), Sacal Zita (Diószeg).

A 13 továbbjutó pedig:

I. – II. osztályosok – Szabó Dorottya (Margitta), Nagy Milán Erol (Szalonta), Karsai Kristóf, Molnár Sára (Érmihályfalva);

III. – IV. osztályosok – Füzesi Erik (Nv. Szacsvay isk.), Takó Dorottya (Szalonta);

V. – VI. osztályosok – Coroianu Dávid (Nv. Szacsvay isk.), Guba Áron (Nv. Ady isk.), Darai-Tóth Adrienn (Bors), Molnár Boróka, Zdroba Natália (Érmihályfalva);

VII. – VIII. osztályosok – Kapalai Gergő (Nv. Ady isk.), Felvinczi Fanni (Érmihályfalva).

Az országos döntőre szokás szerint a szatmári Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban kerül sor, április 1-én.

(Bihari Napló)