“Nem csak érezni, érteni is a vallomást…”

“Nem csak érezni, érteni is a vallomást…”
2018. January 23.
A Pódium Díjat 17. alkalommal, a Mini Pódium Díjat másodszor, a Szépműves Díjat ötödízben adták át vasárnap este Érmihályfalván, a Magyar Kultúra Napja előestéjén. Műsorral az MM Pódium társulat szolgált.
/vlm/Image/Show/84/
Fent, balról: Török Sándor, Szabó János, Máté Zsolt, Borbély-Simon Csaba, Gacsádi Alex, Borbély-Simon Andrea, Nyakó József / Lent: A csökmőiek húzták a sárkányt. Vagy ki tudja, mit?

“Rajtunk múlik, hogy kultúránk mennyire válik mindennapi életünk szerves részévé. Nekünk, akik eljöttünk erre az ünnepségre, biztosan”, mondta Boros Emőke tanárnő, az érmihályfalvi rendezvények állandó műsorvezetője, amikor köszöntötte a Magyar Kultúra Napja előestéjén a helyi Pódium Díj átadási gálaműsorán megjelenteket. A díjat az önkormányzat alapította a helyi kulturális életben kiemelkedően teljesítők évenkénti elismerésére, és azt a csoportok/egyéni alkotók és előadók éves tevékenységi beszámolója alapján ítélik oda, idén volt a 17. alkalom. Ugyanakkor gazdára talál a Szépműves Díj is, egy pedagógus munkájának elismeréseként, ezt a helyi RMDSZ-szervezet adja, idén 5. alkalommal. Ám, mielőtt sor került volna az elismerések átadására, a nagyváradi MM Pódium mutatta be a Csuba Ferke című vígjátékot. Pontosabban “komédiát, egy húzásra” vagyis egy felvonásban. A történet a kincslátó Csuba Ferke pernahajderről szól, aki levezényli a csökmői sárkányhúzást. Hogy pontosan mi is történt Csökmőn, azt ugye, senki sem tudja, de az MM Pódium a borsi Galagonya csoport néptáncosaival kiegészülve, sok humorral és néptánccal fűszerezve megmutatta, hogy hogyan is történhetett volna. Később Meleg Attila társulatvezetőtől megtudtuk: az esztendő folyamán még sok helység lakói benézhetnek a csökmői csárdába, és ki tudja, még a sárkány villogó szemeit is megláthatják, ha elegendő mennyiségű bort fogyasztanak…

Az előadás után Nyakó József polgármester lépett a mikrofon elé, egyebek mellett kifejtve: “A Magyar Kultúra Napján a kultúra teremtői, ápolói és őrzői mellett azokat a szülőket is ünnepeljük, akik vállalva az azzal járó esetleges nehézségeket is, magyar óvodába, iskolába adják csemetéiket, magyarnak nevelik gyerekeiket. A magyar fiatal, merítve irodalmunk mérhetetlen kincsestárából, biztosan magyarul fog szerelmet vallani, ha eljön az ideje. Ha szerencsés és szíve is úgy választ, szerelme nem csak érezni, de érteni is fogja a vallomást. (…) A mai napon itt, Érmihályfalván azokat ünnepeljük, akik elismert művelői, életetői a magyar kultúrának. Nagyon szerencsések vagyunk, amiért vannak városunkban olyan értelmiségiek, akik szakmai adottságaikon túl a közösségépítésben is remekelnek. (…) Mi, a város vezetői továbbra is feladatunknak tekintjük tevékenységük támogatását.” Gábor Éva tanítónő, a Helyi Tanács kulturális bizottságának elnöke a maga során hozzátette: “Büszkén mondhatjuk, hogy városunkban igen sok kulturális értéket teremtő csoport és egyéni alkotó tevékenykedik. Az elmúlt évben is számos, igen színvonalas művészi alkotással lettünk gazdagabbak.” Ezek után derült ki, hogy kiket is találtak ezúttal a legkiemelkedőbbeknek: a tavaly alapított Mini Pódium Díjat kapta az ötödikes Gacsádi Alex néptáncos, továbbá a felnőtteknél a Nyíló Akác néptánccsoport (vezetőjük Borbély-Simon Csaba), összevontan a Fürge Lábak és Apró Lábak néptánccsoportok (vezetőjük Borbély-Simon Andrea), a Forever Dance moderntánc-csoport (vezetője Máté Zsolt), és a Móka színjátszó csoport (vezetője Szabó János). A Szépműves Díjat idén Török Sándor tanár vehette át, aki a tanórákon túl szakkörökben neveli a diákokat, továbbá a városi kórusnak és citerazenekarnak is tagja.

Az ünnepség a Himnusz dallamaival ért véget.

(Bihari Napló)

Keresés