Nem csak mihályfalviak vettek részt a kettős könyvbemutatón

Nem csak mihályfalviak vettek részt a kettős könyvbemutatón
2023. April 11.
konyv

Április 5-én, szerda délután a városi könyvtárban kettős könyvbemutatóra került sor. Gheri Judit könyvtáros köszöntötte a két kötet szerzőit valamint az érdeklődőket, majd átadta a szót Karsai Attila alpolgármesternek. Az előljáró örömének adott hangot, hogy egy hét sem telt el, máris újabb kulturális rendezvénynek ad otthont a városi könyvtár, akkor képkiállítás megnyitóján vett részt, most pedig egykori tanárnőjének könyvbemutatóján. Először Madarassy Enikő és T. Károlyi Margit: Legyünk büszkék Érmellékre! Érmellék népi és nyelvi értékeicímű kötetet mutatták be a szerzők. Dr. Madarassy Enikő a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének vezetőségi tagja, a Stockholmi Magyar Ház Közösségének alelnöke és a Skandináviai Magyarok Kulturális és Tudományos Társaságának az elnöke, részletesen mutatta be a kötet ötletének megszületését a megvalósulásig. Beszélt még a könyv célkitűzéseiről,valamint köszönetet mondott mindazoknak, akik segítséget nyújtottak a kötet összeállításához.A szerző ezzel a kötettel szeretné minden tájegység, régió magyar lakosságának figyelmét felhívni az egész Kárpát-medencében, késlekedés nélkül gyűjtsék össze térségükben a még fellelhető tájszavakat, népi hagyományaikat.

T. Károlyi Margit folytatta a kötet bemutatását, elmondva, hogy Madarassy Enikő három éve kérte fel a könyv lektorálására, végül társszerzők lettek. Külön értéke a kiadványnak, hogy itteni értelmiségiek válogatták hozzá az anyagot, merítve a még fellelhető hagyományokról, népmesei és népzenei kincsekről, tájszavakból, kifejezésekből. Rámutatott, az érmelléki nyelvjárások hidat képeznek a régió három nyelvjáráscsoportja, a közép-tiszántúli, hajdú-bihari és kalotaszegi között. Zárásként felhívta a figyelmet, legyünk büszkék hagyományainkra.

A kötet megjelenését támogatta a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, mely kivitelezője a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. kiadta  a Skandináviai Magyarok Kulturális és Tudományos Társasága. A könyv igényelhető PDF változatban az SMKTT elérhetőségén: albt.svedorszag@gmail.com

A Szilágypéri népszokások című kötetet a szerző, Bokor Irén mutatta be. A könyv 2021-ben jelent meg, azonban a pandémia miatt csak most került bemutatásra. A tanárnő 1972-ben kezdte a gyűjtőmunkát a vizsgadolgozatához, munkáját értékmegőrző munkának tekinti. Folyamatosan gyűjtötte a népszokásokat, hagyományokat, lejegyezve a tudnivalókat az adatközlőkről is, nem is sejtve, hogy ebből még valamikor könyv fog születni. A kötet Szilágypér népszokásait részletesen mutatja be, amelyben sokszor párhuzamot talál az olvasó a saját települése hagyományaival.

A kötetet a Magyar Néprajzi Társaság kiválónak minősítette, kiadását pedig az RMDSZ és a Communitas alapítvány támogatta.    

Balázs  József  Attila

/ Kattintson a nagyobb képért! /

Keresés