“Nem engedtek az ’56-ból”

“Nem engedtek az ’56-ból”
2012. October 21.
Az '56-os emlékműnél tartott megemlékezéssel zárult le vasárnap délben az EMNP két napos rendezvénysorozata.
/vlm/Image/Show/84/
Megemlékeztek az '56-os eseményekről

Az EMNP-tanácsosok képzési fóruma vasárnap délelőtt folytatódott, majd délben koszorúzásra vonultak a főtéri ’56-os emlékműhöz.
A 12.30-ra hirdetett eseményen elsőként ifj.Szilágyi Ferenc köszöntötte a résztvevőket, átadva a szót Török Lászlónak, aki fiatalon részese volt az akkori eseményeknek, amiért 15 év börtönre ítélték. Török László elmondta, hogy tegnap részt vett Sepsiszentgyörgyön egy ’56-os emlékmű felavatásán, onnan “hozva” egy gondolatot: csak azért érdemes meghalni, amiért élni is érdemes.
Nagy József Barna, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) régióelnöke úgy vélte, hogy annak idején mindent elkövettek a szabadságra vágyók lendületének megtörésére, és ma sincs ez másképp. “Ránk ma ugyanilyen küzdelem és szabadságharc vár: megszabadulni az elnyomóktól és a diktatúrára törekvőktől, illetve tovább vinni az ’56-osok szellemiségét” – mondta.
Totó T. Tibor szerint március 15., és augusztus 20. mellett a nemzeti ünnepek sorában manapság kezd igazából tudatosodni október 23. is. Az EMNP-tanácskozás résztvevőinek érmihályfalvi jelenléte nem véletlen, és azt nem csak a földrajzi elhelyezkedés indokolja, hanem az is, hogy itt olyan elődök éltek, kik mindennapi hősiességükkel máig szóló példát adtak, nem engedtek az ’56-ból, fűzte hozzá az EMNP elnöke, aki megköszönte a helyieknek (közöttük név szerint említve a jelenvolt Kovács Zoltán korábbi polgármestert), hogy emléket állítottak az ’56-osoknak.
A koszorúzók sorában az EMNP, az EMNT, a Volt Politikai Foglyok Szövetsége, és a helyi református egyházközség képviselői járultak az emlékműhöz, és ezzel véget ért a két napos eseménysorozat is.

Keresés