Nem helyi döntés, törvény írja elő

Nem helyi döntés, törvény írja elő
2020. January 28.
Az adás-vételekhez szükséges adóügyi bizonylat kiváltásához ki kell fizetni az adót, ez nem helyi határozat.
/vlm/Image/Show/84/
Sokan felháborodnak, amikor kiderül: csak akkor adhatnak túl valamilyen ingatlanukon vagy járművükön, pontosabban akkor kapják kézhez a Városházán az ehhez szükséges adóügyi igazolást, ha rendezik adójukat.
Akik valamilyen tulajdonjogi ügyet intéznek, azok szembesülnek az adófizetési kötelezettséggel, és elégedetlenkednek, mondván, hogy ez máshol nincs így, csak Mihályfalván. Ez tévedés, csak az emberek hajlamosak rá, hogy a saját érdekeik szerint értelmezzék az előírásokat, magyarázta Nyakó József polgármester. Igaz ugyan, hogy a törvény ad felmentési lehetőséget tulajdonrendezéskor az adófizetési kötelesség alól, de az csak és kizárólag a hagyatékolásra vonatkozik.
Nem a Helyi Tanács hozta tehát a döntést, hanem az adóeljárási kódra vonatkozó 2015/207-es törvény 159. paragrafusának 5. bekezdése értelmében az épületek, területek és járművek eladása esetén adóügyi igazolást kell bemutatni, amiből kitűnik: az eladónak nincs semmilyen köztartozása az illetékes helyhatóság költségvetése irányába.

Az áruba bocsátott ingatlan vagy jármű tulajdonosa ki kell fizesse tartozását arra az évre is, amelyikben az eladás történik, kivéve, ha az adó rendezése nem a tulajdonos kötelessége.
Az adókifizetés kötelezettsége alól csak a hagyatékolás eljárása képez kivételt, ám az erre kapott igazolás nem érvényes egyéb ügyintézésre.

Keresés