Nem kell délután járjanak iskolába a kisdiákok

Nem kell délután járjanak iskolába a kisdiákok
2012. August 7.
Az érintett szülők körében elégedetlenséget keltett a hír, hogy néhány elemi osztály esetleg délután jár majd iskolába a következő tanévben. A helyzet megoldódni látszik, tudtuk meg Csengeri Csongor igazgatótól.
/vlm/Image/Show/84/
A katolikus egyház épületében két osztályterem alakítható ki
Régen nem volt ismeretlen Érmihályfalván (sem), hogy a diákok délután járjanak iskolába, de már jó pár éve sikerült elkerülni ezt a gyerekek, szülők és pedagógusok számára is kellemetlen helyzetet. Éppen ezért váltott ki elégedetlenséget a hír: a következő tanévtől megeshet, hogy néhány elemi osztály délután kell majd járjon, mert az előkészítő osztályok létesülése miatt teremhiány lesz. Csengeri Csongor, a Zelk Zoltán I.-VIII.Osztályos Iskola igazgatója elmondta: az eddigi években az első osztályok száma megegyezett az elemit befejező IV. osztályok számával, így nem volt teremgond. Ez most sem lenne másképp, de öt úgynevezett előkészítő osztály is indul. Ezeknek helyet kell találni, ugyanis a vonatkozó szabályozás kimondja, hogy nem maradhatnak óvodai környezetben, iskolai közegbe kell kerüljenek.
Ezért fogalmazódott meg a délutáni oktatás lehetősége, mely a II. és III. osztályokat érintette volna. Ugyanis kezdő (az első) és végzős (negyedik) osztály nem járhat délután, az V.-VIII.-ban pedig a nagy óraszám, illetve az ingázó diákok és pedagógusok miatt megoldhatatlan a délutáni oktatás. Mikor az érintett osztályokba járó kisdiákok szülei hírét vették a lehetőségnek, aláírásgyűjtésbe kezdtek tiltakozásul. Ez önmagába persze nem lett volna elég a megoldáshoz, de jobban ösztönözte az iskola és az önkormányzat vezetőit a kiút megtalálására, amiben segített a két történelmi egyház felajánlása is: a református egyházközség – melytől az önkormányzat most is bérel már 5 helyiséget – felajánlott újabb kettőt, illetve a római katolikus egyházközség is felajánlott két osztálynak alkalmas épületet, a parókia mellett (ahol korábban orvosi rendelők voltak), olyan feltételekkel, ahogyan az a reformátusok esetében is van.
Az ötödik osztályteremnek a Köztársaság úti iskolaépületében (a Voloseni-házban) találnak helyet, úgy, hogy a pszihológiai kabinetet onnan a főépület egy kisebb helyiségébe költöztetik.
Mielőtt hátradőlnénk, hogy így minden rendben, az igazgatótól megtudtuk: legkésőbb három év múlva újra teremhiányt kell majd megoldani. Akkor a mostani hatodikosok lesznek az elsők, akik az általános iskola keretében lesznek kilencedikesek, vagyis a VIII. osztály befejezése után is maradnak az iskola falai között. Ez majd 6 (2 román és 4 magyar tannyelvű) osztályt fog érinteni.