Nemzetközi ökológiai versenyt nyertek diákjaink

Nemzetközi ökológiai versenyt nyertek diákjaink
2013. January 29.
Az elmúlt hétvégén került sor a X. Közös Ügyünk elnevezésű nemzetközi ökológia verseny hivatalos díjátadására Szatmárnémetiben. Az összetett eredmények alapján a legjobbnak az érmihályfalvi Mezőgazdasági Főgimnázium csapata bizonyult.
/vlm/Image/Show/84/
A versenyt megnyert diákok felkészítő tanárnőjükkel az elmúlt hét végén tartott találkozón
A HATÁROKON ÁTÍVELŐ KÖRNYEZETI NEVELÉSI EGYÜTTMÜKÖDÉSI PROGRAM A FELSŐ TISZA MENTÉN című projekt X. Közös Ügyünk elnevezésű nemzetközi ökológia versenyében magyarországi, szlovákiai, romániai és ukrajnai, 3 diák + 1 felkészítő tanár összetételű középiskolás csapatok vettek részt. Egy intézmény maximum 4 csapattal képviseltetthette magát; a 4 országban található 31 település 63 tanügyi intézményének 141 csapata versengett.
A program legfontosabb célja, hogy erősítse a Felső-Tisza mentén a 4 országaban élő, soknemzetiségű fiatalság között az összetartozás érzését, és tegye valóságossá azt a gondolatot, hogy napjaink sokasodó környezeti és társadalmi problémáit függetlenül a beszélt nyelvtől, csak együtt, csak összefogva tudjuk megoldani. A jövőnk, valamennyiünk közös ügye.
A főszervezők: a szatmári Kölcsey Ferenc Főgimnázium, testvériskoláival, a vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziummal és a Beregszászi Magyar Gimnáziummal.
A sikeres szerepléshez internetes böngészésre, szakirodalom és lexikonok használatára volt szükség az elméleti feladatok megoldásához, melynek célja az irányított önálló ismeretszerzés és az aktív környezetvédelmi gondolkodás, a civil életszemlélet előtérbe helyezése.
Az elméleti feladatsorok mellett a terepfeladatok megoldása is a környezetbarát fiatalokra várt, például hulladéklerakók feltérképezése, dokumentálása, megszüntetése, terület örökbe fogadása és gondozása, plakátkészítés, szórólapkészítés, anti-reklámfilm-készítés, képzőművészeti alkotások, térképkeszítés, stb.
A legeredményesebb csapatok meghívást kaptak Szatmárnémetibe, egy ifjúsági találkozóra, amire január 25 – 27 között került sor.

A péntek délutáni díjátadáson mások mellett Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, valamint Papici Marcela Anamaria Szatmárnémeti alpolgármestere üdvözölte a versenyzőket. A díjátadást a kölcseys diákok népdalai, néptáncai, valamint Sárándi Annamária pályázatvezető bemutatója színesítette.
Szombaton a diákok az EU-s támogatással nemrég felújított nagykárolyi Károlyi kastély látogatták meg, után a kaplonyi templom és az abból nyíló, kelet-közép Európa legnagyobb családi kriptájának megtekintése következett, amely ugyancsak a Károlyi családhoz kötődik.
Szombat délután a túrmenti védett területről hallgattak meg szakmai előadást a jelenlévők, majd a program szerves része volt a szatmárnémeti Filharmóniaban megszervezett Misztrál koncert is.
A vasárnap már a városnézés és a búcsúzkodás jegyében telt. A főszervező Toldi Zoltán vásárosnaményi tanár szerint az elmúlt 10 évben több mint 10.000 embert mozgatott meg határokon átívelve együttesen egy jó, egy közös ügy érdekében a környezetvédelmi program.
Az összetett versenyben első helyezést ért el az 1. számú Érmihályfalvi Mezőgazdasági Főgimnázium Fekete Párducok csapata. Csapattagok: Kecskés Szalai Annamária Csilla, Miháli Andrea és Turuczkai Henrietta – X. osztályos tanulók. Felkészítő: Truczkai Erika tanárnő.