Népi gyermekjátékokat tanultak a tanítók

Népi gyermekjátékokat tanultak a tanítók
2015. March 11.
Mintegy harminc helyi és környékbeli tanító tanult népi gyermekjátékokat a napokban Érmihályfalván. A képzés része lehet annak a folyamatnak, melyet igény esetén megszerveznek.
/vlm/Image/Show/84/
Benedek Árpád zenepedagógus, háttérben a Csillagocska zenekar

Népzene dallamai fogadtak szombaton délelőtt az érmihályfalvi Kerekeskúti/Bernáth József iskolaépület tornatermében. Az épület előtérből balra nyíló folyosó, illetve a tárt ajtajú osztálytermek ideiglenes, napfényes öltözőkké váltak: mintegy harminc helyi és környékbeli (érsemjéni, érkörtvélyesi, ottományi, szalacsi) tanítónő, tanító készülődött, hogy részt vegyen Benedek Árpád, a nagyváradi Csillagocska óvoda zenepedagógusa által tartott képzésen. Molnár Lilla tanítónő, az esemény főszervezője és Benedek Árpád elmondták: hasonló képzés rendszeresen van a megyeközpontban, de Érmihályfalván is volt néhány esztendeje. A témák sokszínűek, felölelve a népzenét, néptáncot, zenepedagógiát, kézműveskedést, pszichológiát.

A mostani középpontjában az évszakonkénti jeles napokhoz köthető népi gyermekjátékok képezték, vagyis, hogy mikor, melyik korosztálynak mit lehet “beépíteni” az intézményes oktatásba. Az előkészületek után a tornateremben röviden köszöntötte a megjelenteket Benedek Árpád ismerkedési és az esetleges feszültség oldásának céljával, megjegyezve, hogy hajdan a népi gyerekjátékokat éppen pedagógusok gyűjtötték egybe (a népzene és a néptánc mintájára). Mivel “játék nem létezik zene nélkül”, a Csillagocska zenekar a húrok közé csapott és meg is kezdődött a délutánba hajló közös tanulás, hogy az elsajátítottak később a kisdiákokhoz is eljuthassanak.

A képzésnek lehet folytatása is, igény esetén, mondta Molnár Lilla tanítónő.

(erdon.ro)

Keresés