Néptánc Magyarremetén, Biharon

Néptánc Magyarremetén, Biharon
2014. September 6.
A tömbben élőknek kötelességük segíteni a szórványban élőket, hangzott el a Fekete Körös-völgyi Magyar Napok első programjának, a néptáncgálának a megnyitóján pénteken, Magyarremetén.
/vlm/Image/Show/84/
A Nyíló Akác a magyarremetei színpadon (fotók: Sütő Judit)

E hét végén másodszor rendezik meg váltakozó helyszíneken a Fekete Körös-völgyi Magyar Napokat, mely pénteken este kezdődött meg Magyarremetén. Az eseménysorozat célja a hagyományok és kulturális értékek egybegyűjtése, megmutatása, ennek keretében az első program a néptáncgála volt. Ez a szentjobbi huszárok vezette felvonulással kezdődött, a megnyitót és az előadásokat a focipályánál lévő színpadnál tartották. Beszédet Bálind György helyi RMDSZ-elnök, Szabó Ödön képviselő, Szigeti Ferenc remetei és Szakács Zoltán köröstárkányi lelkészek mellett Nyakó József érmihályfalvi polgármester mondott. Városunk elöljárója hangsúlyozta, hogy a tömbben, például az Érmelléken élőknek kötelességük segíteni a szórványban élőket. Ez a gondolat az egész rendezvényt jellemezte, például abban, hogy a hét vége fellépőinek utaztatását azok a települések állják, ahonnan az illető előadó érkezik. Érmihályfalvát a Nyíló Akác képviselte a néptáncgálán, mellettük fellépet még az érsemjéni Ezüstperje, a micskei Görböc, a margittai Gyöngyvetők, a borsi Galagonya, a biharszentjánosi Szentjánosbogár, a paptamási Gilice, a nagyszalontai Toldi, a belényesújlaki Rezgő, a magyarremetei Kéknefelejcs, a bihardiószegi Szömörce, illetve az érkörtvélyesi néptánccsoport.

A Nyíló Akác szombaton délután már Biharon vendégszerepelt, ahol a helyi kultúrház avatóját, illetve azzal összekötve, a Nemzeti Művelődési Intézet által támogatott “Kapunyitogató” című néptánc és népzenei rendezvényt tartották (alsó képünkön).

Keresés