Nincs megbetegedés, a környéken sem

Nincs megbetegedés, a környéken sem
2018. July 3.
A rémhírekkel ellentétben nem regisztráltak sem a városban, de a környéken sem afrikai sertéspestist. Alább néhány fontos tudnivaló.
/vlm/Image/Show/84/
(Illusztráció: boon.hu)

A kormánybiztosi hivatalban az afrikai sertéspestis körül kialakult helyzet kezelésére megbeszélést tartottak az elmúlt pénteken. Ennek egyik döntése értelmében közleményt juttattak el a városok/községek vezetőihez a felszólítással, hogy mindenütt alakítsanak bizottságokat hasonló céllal.

Erre a bizottságalakításra került sor kedden délben a városházán. A megjelentek legfontosabb megállapítása: sem a városban, sem annak környékén (de a megyében sem) nem regisztráltak igazolt megbetegedést. Ellenben, ahogyan lenni szokott, annál több a rémhír. Ezek terjedésének megakadályozására a bizottságok feladata elsősorban tehát a lakosság tájékoztatása.

Fontos tudni, hogy a sertéseknek szerepelniük kell az állatnyilvántartásban, hiszen ha véletlenül beüt a baj, az államtól csak az kap kártérítést, akinek az állata szerepel ebben a listában. Sőt, akié nem szerepel, és kiderül, az büntetésre számíthat. A betegség tünetei: magas láz, bágyadtság, az állat nem reagál semmilyen kezelésre. Aki ezeket a jeleket tapasztalja, jelentse a Márton Áron utca 33. szám alatti állat-egészségügyi üzletben.

Az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (DSVSA) ezúton is ajánlja a tenyésztők, gazdák figyelmébe a szükséges óvintézkedéseket:

– utcai ruhában ne menjenek az állatok élőhelyére, utóbbiak bejáratánál ajánlott fertőtlenítést végezni;

– az állatokat jól elkülönített helyeken tartsák, azok ne kerülhessenek kapcsolatba más állatokkal, sem tenyésztett, sem vadon élőkkel;

– az állatok etetését csak ellenőrzött forrásból származó táppal végezzék, ne használjanak fel konyhai hulladékot, sem saját háztartásból, sem vendéglátóhelyekről származót;

– ne vásároljanak malacokat ismeretlen eladóktól, csak onnan, ahol az áruba bocsátott egyedek rendelkeznek állatorvosi bizonylattal;

– az állatok etetéséhez ne használjanak a mezőről gyűjtött növényzetet, mert az fertőzött lehet vadon élő állatok által.