Nőnap alkalmából: Színpompás virágok mellé kedves szavak

Nőnap alkalmából: Színpompás virágok mellé kedves szavak
2016. March 8.
Nem csak a virágot, de az azokhoz dukáló gondozási módot is "megkapja" az a vásárló, aki az érmihályfalvi Borbélyéktól vásárol a helyi, a nagykárolyi vagy szatmári piacon.
/vlm/Image/Show/84/
Színkavalkád az érmihályfalvi piacon: Borbély Zita kínálja a virágokat

Aki járatos az érmihályfalvi piacon, az tudja, hogy az utolsó asztalsor bal oldalán minden csütörtökön és szombaton, amikor vásár van, ott találja Borbély Zitát, esetleg szüleit is, akiktől nem csak színpompás virágokat vásárolhat, de az azokhoz tartozó “használati utasítást” is kedves szóval megkapja. Őstermelőkről lévén szó, maguk termesztik, maguk is értékesítik az árut. A részletekről a férj, az inkább a háttérben dolgozó Borbély István mondott részleteket kérdésünkre, amiből kiderült, hogy ő és felesége is helyi gyökerekkel kapaszkodnak az Érmellékbe. István mezőgazdasági végzettségű, régen egy társulásnál dolgozott, és 2000 táján vágott saját vállalkozásba, amikor 20 ár földön zöldségtermesztésbe fogott.

Az idők folyamán a meglévőhöz további földterületeket vásárolt és bérelt, 2009-ben pedig bővítette a vállalkozást a virágtermesztéssel. Nem egyetlen volt ezzel a helyi palettán, de nem volt még túl sok konkurens. Idén már a 96 ár zöldséges mellett 14 ár területű fóliaházba termesztenek virágokat. Utóbbit hangsúlyozzuk, tehát nem viszonteladásról van szó, hanem saját maguk kétkezi munkájáról, úgy, hogy nem fordultak közben bankok hiteleihez, ami önmagában sem semmi manapság. Kora tavaszi, egynyári és évelő virágokat kínálnak a piacon, ahol a vásárló útmutatást is kap a növényeket illetően. Zita mindig is ilyen volt, szerette a virágokat, a tapasztalat mellett utána is néz a részleteknek, hogy tanácsokat is tudjon adni, magyarázta a férj. Hozzátette: csak a családot foglalkoztatják, azt viszont egész éven, hiszen a vetés, a szaporítás, az értékesítés egész esztendőben, télen is ad elfoglaltságot.

Aki legálisan dolgozik ezen a piacon, az nem jelent konkurenciát, van vásárlóközönség, hangsúlyozta Borbély István, kinek családja rendszeres támogatója a városnak is: ezerszámra adnak közterületekre kiültethető virágokat részben önköltségi áron, részben adományként. “Mi ezzel tudunk segíteni”, fogalmazott szűkszavú szerénységgel a családfő, kinek vannak további ötletei is a továbblépésre. Március 8. előtt Borbélyék az “állandó” virágok mellett egyebek között cikláment, primulát, jácintot kínálnak.

(BN / Rencz Csaba)

Keresés