“Ó, mily szép Istennek hajléka”

“Ó, mily szép Istennek hajléka”
2013. August 27.
Új imaházat avatott az elmúlt vasárnap a baptista gyülekezet, ugyanakkor a gyülekezet megalakulásának 120. évfordulóját is megünnepelték. (BN)
/vlm/Image/Show/84/
A már készen lévő imaterem

A baptista gyülekezet teljes létszámának több mint dupláját kitevő sokadalom gyűlt egybe az elmúlt vasárnap, amikor az új imaház avatójára került sor.

A régi, 1911-benn épült imaház szomszédságában lévő új udvarán Gál Győző helyi lelkész köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót dr.Geregely Istvánnak, aki korábban volt a gyülekezet lelkésze, amikor az építkezés is kezdődött, de időközben az Amerikai Egyesült Államokba költözött. A jelenleg egy New York-i gyülekezetben szolgálatot teljesítő lelkész felelevenítette, hogy az új imaház építésébe egy évtizeddel korábban vágtak bele, és ami akkor szinte lehetetlennek tűnt, íme, bár sokáig tartott, kézzelfogható valósággá vált. A kórus szolgálata (melyen elhangzott a címben idézett ének) után

dr.Simon József, a Romániai Baptista Gyülekezetek Szövetségének elnöke mondott imát, majd nevezettek, kiegészülve a támogatókat képviselő Alan Steierrel, átvágták az avatószalagot. Ezek után a mintegy 250-300 fős, a más helyi felekezetek hívet is felvonultató sokaság bevonulhatott az imaház imaterem-részébe, mely kialakításának – a több emeletnyi belső térnek, a karzatnak, a plafon kiképzésének – köszönhetően impozáns látványt nyújtott.

Istentisztelet kezdődött, mely előtt Kelemen Tibor gyülekezetvezető kérdésünkre elmondta: mintegy 120 fős a gyülekezetük, az építkezést 2003-ban kezdték meg, melyhez támogatást kaptak amerikai és angliai gyülekezetektől.

Az épület 4 szintes – alagsor, földszint, emelet, tetőtér -, és valójában egy komplexumról beszélhetünk. Eddig teljesen elkészült az imaterem, a lépcsőház, az iroda és a mellékhelyiségek, félkész állapotban van az alagsor, ami azért annyira már használható, hogy ott tartották az ünnepi ebédet, ugyanakkor még nincs kész a lelkészi és a gondnoki lakás, továbbá a tetőtéri vendégszobák. Az istentisztelet keretében az Amerikából és Angliából érkezett vendégek képviselői mellett Nyakó József polgármester is köszöntőt mondott. Ebben örömének adott hangot, hogy az országszerte szaporodó ortodox templomok mellett magyar avatóját is meg lehet tartani, az érmihályfalvi viszonylag kicsi baptista közösség nagy eredményét pedig példának nevezte arra, hogy összefogással óriási dolgokat lehet megvalósítani.

Ugyancsak vasárnap, de ebéd után az 1893-ban alakult gyülekezet létének 120. évfordulóját ünnepelték meg, melyen Kelemen Tibor vetített képes beszámolót tartott az elmúlt évtized építkezéséről.

(BN)


Keresés