Óévbúcsúztatás: tűzijáték és megszüntethetetlen petárdázás

Óévbúcsúztatás: tűzijáték és megszüntethetetlen petárdázás
2019. January 3.
Idén sem maradt el Érmihályfalván a főtéri közös óévbúcsúztatás. A hangulat "előkészítése" már karácsony táján megkezdődött, hiszen elvétve már lehetett a szilvesztert megelőző héten is hallani egy-egy méretes petárdadurranást.
/vlm/Image/Show/84/

Szilveszter napján, napközben a szokásos nyüzsgés volt a városban, sokan járták még a koraestig nyitva volt üzleteket, hogy beszerezzék, amit szükségesnek véltek a mulatsághoz. Az esti órákban aztán kiürültek az utcák, viszonyt egyre gyakoribbá váltak a petárdahangok, jelezve, hogy hiába minden rendőrségi figyelmeztetés és tiltás, akik hódolni akarnak ennek a sokak számára érthetetlennek és értelmetlennek tűnő szenvedélynek, azokat nem lehet elrettenteni. A Széchenyi téren a szokásnak megfelelően 22 órakor szólalt meg a Kiss Csaba szolgáltatta bulizene, de a fagypont körüli hőmérsékletet súlyosbító éles szélben még nem gyülekeztek az óévbúcsúztatók. Utóbbiak aztán nem sokkal éjfél előtt kezdtek megjelenni a főtérhez vivő utcákról, miközben a máglyákat is meggyújtották. Több százan várták, hogy elkezdődjön a tűzijáték, melynek látására sokan kimerészkedtek a házibulik vagy vendéglátóhelyek melegéből, másoknak ez a látványosság jelentette az éjszaka csúcspontját. Sokan nem csak fotóztak, de a közösségi oldal nyújtotta lehetőséget kihasználva, élő adásban közvetítették a hazai hangulatot a távol volt szeretteiknek. Közben a város több pontján is saját tűzijátékokat prezentáltak a bulizók, illetve a petárdázás néhol harctéri zajjá fokozódott, az ágyúlövéseket idéző dörrenések révén. Több helyről is hallottuk, hogy a nyugat-európai munkahelyeikről hazalátogatók poggyászaikba pirotechnikai huncutságokat is csomagoltak, ezzel is szó szerint színesítve a hazai palettát.

A tűzijáték után ismerősök és ismeretlenek is boldog új évet kívántak egymásnak, ezek nyomatékosításának itt-ott egy-egy pezsgősüveg, pohár is áldozatául esett. Szinte percek alatt kiürült a tér, a “magyar éjfél” már igen keveseket ért a téren, a zene is elhallgatott eztán. A város tisztaságáért felelős önkormányzati alkalmazottak a hajnali órákban már az utcán voltak, reggelre eltüntették az éjszakai nyomat.

(erdon.ro)

Keresés