Önkéntes véradók jelentkezését várják

Önkéntes véradók jelentkezését várják
2013. October 16.
A megyei Vérközpont úgynevezett mobil-központ által önkéntes véradást szervez Érmihályfalván (is). Az érdeklődők előre kell jelentkezzenek az alább megadott elérhetőségeken. További információk a véradás körülményeiről, előnyeiről.
/vlm/Image/Show/84/
(Illusztráció: szimpatika.hu)

Az életmentéshez, operációk elvégzéséhez szükséges vérmennyiség begyűjtése érdekében a megyei Vérközpont a megyeszékhely mellett a vidéket is igyekszik bevonni a véradási akciókba. Ennek érdekében úgynevezett mobil-központokat hoztak létre, melyek rendelkeznek minden olyan felszereléssel, amivel eleget tudnak tenni a feladatnak. Mint Karsai Attila alpolgármestertől megtudtuk, Ligia Burta, a nagyváradi Vérközpont igazgatója Érmihályfalvát is megkereste, hogy a városban is tartanának véradási akciót önkénteseknek. Ez úgy bonyolódna le, hogy az érdeklődők előzetesen jeleznék hajlandóságukat, és legalább 40 önkéntes jelentkezése esetén egyeztetnének egy időpontot, amikor a mobil-központ Érmihályfalvára érkezne.
A véradás előnye – túl az emberiességi gesztuson -, hogy hat féle laboratóriumi vizsgálatot végeznek el ingyen, továbbá a véradók 7 darab 9 lej értékű élelmiszer utalványt is kapnak.
Alább a váradásra vonatkozó további információk olvashatóak, aki érdeklődik az akció iránt, az jelentkezhet a donator.valealuimihai@yahoo.com villanyposta címen, illetve a 0259-355216 és 0740-271436-os telefonszámokon.

Véradásra jelentkezhet minden fizikailag és mentálisan egészséges felnőtt ember, aki megfelel az alábbi kritériumoknak:

– 18 – 50 év közötti életkor

– legyen iskolázott

– testsúly: nőknél 58-100 kg, férfiaknál 60-110 kg

– maximum 180 Hgmm-es vérnyomás

– nem szenvedett műtéti beavatkozást az utóbbi hónapokban

– a nők ne legyenek: várandósak, vagy gyermekágyas -, menstruációs időszakban

– véradás előtt 24 órával ne fogyasszon zsíros ételt vagy alkoholos italt

– ne legyen allergiás a gyógyszerekre

– a múltban nem szenvedett az alábbi betegségekben: hepatitisz (bármilyen típusú), TBC, szifilisz, malária, epilepszia, fekély, cukorbetegség, szívbetegség, bőrbetegség, (-)6 dioptrián felüli rövidlátás

Véradás előtt:

– a vérvétel előtti reggel ajánlatos elfogyasztani egy bögre teát vagy kávét (egy kevésbé tartalmas, fehérjeszegény reggelit, zöldséget, gyümölcsöt; zsiradékot: tejet, vajat, húst, stb.)

– ne dohányozzon legalább 2 órával a vérvétel előtt és után (ideális az lenne, ha a véradás napján egyáltalán nem dohányozna)

– az orvosi egyetem önkéntes hallgatói kitöltenek egy személyi űrlapot valamint egy kérdőívet (bizalmas adatok), és orvos által hemoglobin -, pulzus – és vérnyomás vizsgálatot végeznek.

A véradás előnyei:

– a következő vizsgálatok elvégzése – vércsoport és Rh megállapítása; hemoglobin; hepatitisz B, C szűrés; HIV-teszt; szifilisz; máj vizsgálatok;

(A tesztek eredményeit kérésre kiszolgáltatják, és azok bizalmasak!)

– az egészségi állapot ellenőrzése, évente körülbelül háromszori véradás esetében

– 1 szabadnap (a véradás napja, munkakönyvvel rendelkező alkalmazottaknak)

– biológiai ellensúlyozásként 7 darab 9 lej értékű utalvány

Milyen mennyiséget lehet adományozni?

– egy véradásnál 400 ml vért vesznek le, ami mennyiségileg néhány óra alatt, míg sejtek szempontjából 2 hét alatt alakul vissza

– a vérvétel során felhasznált eszközöket minden alkalommal sterilizálják, illetve egyszer használatosak

A véradás után:

– a véradás napja „pihenőnap”;, amikor is nagyon sok szénsavmentes folyadékot kell fogyasztani és el kell kerülni a nagyobb fizikai megterhelést

– a vér újraképződésének folyamata sajátosan jó fizikai és szellemi állapotot eredményez.

A véradás egy olyan gesztus, ami hozzáad mindannyiunk személyiségéhez, empátiáról, áldozatkészségről és szeretetről ad tanúbizonyságot.

Keresés