Országúti románc a Mókával

Országúti románc a Mókával
2018. January 16.
A Móka színjátszó csoport, ahogyan megszokhattuk tőle, nem sokkal szilveszter után megismétli az óévbúcsúztatásra készült kabaréját. Erre január 13-án, szombaton este került sor a kultúrházban.
/vlm/Image/Show/84/

A kinti rossz idő ellenére megteltek a széksorok, melyeken olyanok is helyet foglaltak, akik már a premier estéjén is látták a produkciót, illetve közeli településekről és érkeztek érdeklődők, ami szintén nem jelent újdonságot. A teremben még villogott a karácsonyfa díszítése, a falon még ott volt a BUÉK-felirat, felidézve a szilveszteri hangulatot, amihez az előadók is derekasan hozzájárultak. Országúti románc volt a zenés előadás címe, és jól gondolja, aki arra következtet, hogy ezzel az utak mentén integető lányokra, a náluk megvásárolható pásztorórákra utalt a műsor összeállítója. Ezt rögtön alátámasztotta a nyitó szám, mely a Rolling Stones együttes Honky Tonk Women-je volt, melyre az egykori Z’Zi Labor együttes után a “mókások” írtak magyar szöveget, melyből megtudtuk, hogy éppen “most akció van”, mármint az út mentén. Szabó János rendező műsorvezetőként egy kormánykerékkel a kezében köszöntötte a megjelenteket, melyről kiderült, hogy ez a “kormány” csak látszatra új, ám ugyanaz, mint rövid idő alatt az előző kettő, és hiába tekernék jobbra, mindig balra fordul…

A politikai célzások ezzel ki is merültek, a poénoké és a daloké lett a főszerep, melyekből megtudhattuk egyebek mellett, hogyan társalog(hat) egy korunkbeli fiú az apjával, a csujogatókból, hogy miért lájkolnak az út mentén a lányok (integetnek hüvelykujjukat felfelé tartva), hogyan lehet kisakkozni egy amerikai örökséget, miként látja a külföldi munkavállalás lehetőségeit az egyébként munkakerülésre szocializálódott Esván és Lajos, a kiskorú K. Erzsike miért nem érti az állítólagos megerőszakolására vonatkozó kérdéseket. A jelenetek egy része, ahogyan lenni szokott, a Móka saját háza táján született, másik része neves kabarészerzők tollából ered, így volt ez most is, a zeneszámok Aradszky Lászlót, Kovács Katit, a Crystal, az Exotic illetve az Anna and the Barbies együttest idézték. A finálé idén is operettslágerekből készült összeállítás volt, mellyel mindig biztos a siker, s melyben a társulat minden tagja részt vett, sőt, a közönség tagjainak hangja is hallatszott itt-ott. A két részes, két órás műsor végén nem maradt el a publikum tapsa.

(Bihari Napló)

Keresés