Ötödik Máté Imre szavalóverseny

Ötödik Máté Imre szavalóverseny
2013. February 24.
Hat település 50 diákja versenget szombaton a kultúrházban, az ötödik alkalommal megtartott Máté Imre Szavalóversenyen.
/vlm/Image/Show/84/
A versenyzők, felkészítőik, és a szervezők a színpadon

Az első szavalóversenyt még helyi, a következő kettőt már régiós szinten, a negyediket és az ez évit már megyei kitekintéssel szervezte meg Máté Imre költő (1936-1989) unokahúga, Baricz-Nánási Noémi tanítónő, és férje, Baricz-Nánási Ferenc tanár.
A rendezvényt a Zelk Zoltán Gimnázium, a Bartók Béla Művelődési Ház, a Polgármesteri Hivatalt, a Pro Scholam és az Aegis Ephebum Egyesületek, a Corvin kiadó, a Napsugár Alapítvány, az RMDSZ és az EMNP helyi szervezetei, illetve özv.Nánási Zoltánné Máté Piroska és a Steffi nyomda támogatta. Az intézmények és szervezetek különdíjakat ajánlottak fel.
A hat települést – Érmihályfalva, Érkörtvélyes, Nagykágya, Nagyvárad, Szalonta, Érsemjén – képviselő gyerekek egy-egy szabadon választott Máté Imre verset mondtak el, jellemzően gyerekverseket, de számos kivétel is akadt: nagyobbak mondtak gyerekverseket, kisebbek felnőtteknek szólót.
A verseny kezdetén Csengeri Csongor iskolaigazgató köszöntötte a résztvevőket, a díjátadás előtt pedig a Patai István költő, Magda Erzsébet ny.tanítónő, Visky Mária tanárnő, Csengeri Csongor tanár és Szalai Ilona könyvtáros alkotta zsűri elnöke, Ile Erzsébet tanfelügyelő gratulált a szervezőknek. Úgy vélte, hogy utóbbiak “nagyszerűen kihasználják azt a szellemi hagyatékot, amit Máté Imre hátrahagyott”. Szerinte a mai oktatás egyik legnagyobb gondja, hogy a gyerekek nem tudnak figyelni, és túlterheltségük “eredménye” az úgynevezett szórt figyelem, ami a felnőttektől is “ragad” rájuk.
A verstanulás, versmondás és versmondó verseny az esztétikai és erkölcsi nevelés mellett az odafigyelésre, az összpontosításra is tanít, mondta egyebek mellett a tanfelügyelő, aki kiemelte, hogy tapasztalata szerint a gyerekek a versekben érezték a ritmust és az időmértéket. Idézett saját jegyzeteiből, melyeket a verseny során készített, és olyasmiket írt le, hogy: “szépen, értelmezve”, ” mesterkélt”, “színtelen”, “eltúlozza a ritmust”, “felmondja”, “túljátssza”, “bátor és átéli” – ám nem kötötte a megjegyzéseket személyekhez, mondván, ki-ki ismerjen magára.
A néhai költőbarát révén “félig-meddig érmihályfalvivá vált” Patai István az emberi tisztaságot tartotta legfontosabbnak Máté Imrében, akinek nem utolsó sorban önpusztító életmódja, és a korabeli “kulturális közeg” miatt maradt torzóban életműve. Nagy hatással volt rá Gellért Sándor költészete, utóbbitól a következő sorokat ajánlotta figyelmünkbe Pataki: “Nagy vihar jöttekor /-bármi legyen bére- / valakinek állni kell a / tornác küszöbére.” (Tornácküszöbön) A versmondóknak pedig tanácsolta, hogy ne a forma határozza meg a szavalás ritmusát, hanem a mondanivaló, a verset “át kell élni”.
Minden résztvevő és felkészítő kapott jutalmat, közte egy CD-t a költő életéről, munkásságáról és a korábbi versenyekről.
A legjobbak különdíjakban, könyvjutalomban részesültek, illetve Kovács Éva képzőművész Máté Imrét ábrázoló festményét is átvehették.
A díjazottak (a külön nem jelöltek érmihályfalvaiak):
I.-II. osztályosok – 1. Molnár Boróka, 2. Papp Kamilla, 3. Király Johanna, különdíjasok: Kis Csenge (Körtvélyes), Mármor Viktória, Nagy Krisztián, Tuef Panna;
III.-IV. osztályosok – 1. Szabó Virág, 2. Mustean Panna, 3. Kelemen Hilda, különdíjasok: Felvinczi Fanni, Király Zsuzsanna Nóra, Márton Ágnes (Várad), Matei Vivien, Molnár Nikolette (Körtvélyes), Nyíri Enikő (Semjén), Somogyi Csilla, Tóth Levente (Semjén), Tóth Judit;
V.-VI. osztályosok – 1. Kelemen Lilla, 2. Zsorda Dorottya (Szalonta), 3. Nagy Krisztina, különdíjasok: Fodor Amália (Kágya), Gyarmati Mátyás (Kágya), Polszki Krisztina, Szabó Miklós, Szabó Tímea (Szalonta).

Keresés