“Otthonra kell találni a templomban”

“Otthonra kell találni a templomban”
2013. March 27.
A közösség lelki építése és összetartása az elsődleges feladat - mondta Bogdán István tisztelendő, aki december óta áll az érmihályfalvai római katolikus gyülekezet élén. Alább olvasható a húsvéti miserend is. (BN)
/vlm/Image/Show/84/
A római katolikus templom

Ahogyan annak idején beszámoltunk róla, október második felében életének 52., papi szolgálatának 27. évében váratlanul elhunyt Györfi József esperes-plébános, aki 19 évig állt az érmihályfalvai római katolikus gyülekezet élén.
Rövid köztes időszak után Böcskei László püspök Bogdán Istvánt jelölte ki az elhunyt helyére december elején, aki már a karácsonyi ünnepeket is a városban töltötte, majd ő végezte az év elején szokásos házszenteléseket is. Utóbbi alkalmával nyílt lehetősége rá, hogy megismerkedjen a hívekkel – ez a folyamat több hétig tartott.
Húsvétra készülőben kértük rövid bemutatkozásra a plébánost, aki valójában nem ismeretlen nem csak a római katolikusok körében, de megyeszerte sem, hiszen eddigi pályája során mindig épített. Nem csak lelki közösségeket, de az ehhez szükséges – fogalmazzunk így – infrastruktúrát is.
Mint megtudtuk, a Bákó megyei Magyarfaluban született, és a teológia elvégzése után azonnal Bihar megyébe került, egy évig a nagyváradi Barátok templomában volt segédlelkész. Azt követően került Szentjobbra, és az ott töltött 15 esztendőt eddigi pályája legnehezebb, ugyanakkor legszebb éveinek nevezte.
Az 1990-es évek elején járunk gondolatban, amikor az egyházközségek megkezdik visszaszerezni tulajdonaikat, és nagy lendülettel kezdődnek meg építkezések is. Azt hiszem, a felsorolás önmagáért beszél: Bogdán István nevéhez fűződik a szentjobbi templom rendbetétele, a Szent István nevét viselő plébánia felépítése, illetve az ugyancsak első királyunkról elnevezett gyerekotthon létrehozása. Nem utolsó sorban pedig abban az időben avatták fel államalapítónk mellszobrát a templom tövében (csatolt képünkön balra), mely előtt évente többször hajtunk fejet azóta is.
A továbbiakban, 2006-ban került vissza a megyeközpontba, a Szent József plébániára, ami a rendszerváltás idején lett önálló. Bogdán István kivette részét a Mária Rádió működtetéséből, illetve annak az bölcsődei-óvodai központnak a 2010-es létrehozásából, melyben több mint 100 gyerekkel foglalkoznak.
A legújabb szolgálati hely pedig – ahogyan említettük már, tavaly december óta – Érmihályfalva.
A gyülekezet mintegy 2500 lelkes, bár a legutóbbi népszámláláson 3200-an vallották magukat római katolikusnak. Az iskolában, első osztálytól az érettségizőkig, mintegy 500 gyerek jár vallásórákra. Bokor János kántor-vallástanár tanítványai idén is kiváló eredményeket értek el a vallás tantárgyversenyen.
Jól érezte magát Nagyváradon, de Györfi tisztelendő sajnálatos elhunyta változást vont maga után, a pap kötelessége pedig, hogy eleget tegyen Isten püspök által kinyilvánított akaratának, tehát elfoglalta új szolgálati helyét, és nem az a fontos, hogy az nagyvárosban, vagy vidéken van – fogalmazott Bogdán István.
A lelkész elsődleges feladata a lelkek szolgálata, a közösség építése és összetartása, a híveket a templomba vonzani, és hitükben erősíteni, mondta, hozzátéve: ha az egyén otthonra talál templomában, erős lesz hitében, akkor erősödik a gyülekezet, mely erős támasza lehet az egész városnak is. Arról még nem tudott pontosat mondani, hogy a milyen gyakorlati fejlesztéseket, munkákat tervez a templom, a parókai körül, a szükséglet felméréshez még több időre van szükség.
Húsvét idején a következő időpontokban lesznek a szentmisék az érmihályfalvai római katolikus templomban:
– csütörtökön és pénteken 18 órakor;
– szombaton 18 órakor lesz szentségimádás, 19 órakor szentmise;
– vasárnap a szokásos 9 és 11 órakor;
– hétfőn pedig 10 órakor.
(BN)

Keresés